RANDI KVINGE

UDI har tildelt midler til tre ulike utviklingsprosjekter, og Frivillighetssentralen Vitalitetssenteret og Det felles innvandrerråd har fått 260.000 kroner fra regjeringens handlingsplan mot fattigdom. Målet er å styrke forholdene for minoritetsungdom og særlig enslige mindreårige asylsøkere.

— Vi holder på å kartlegge tilbudene til minoritetsungdom i Bergen. Det som fungerer ønsker vi å bygge videre på, men samtidig prøver vi også å finne på nye tiltak der ungdommene kan engasjere seg, sier Ada Freng.

Idémyldring

I forrige uke møttes innvandrerungdom og Frivillighetssentralen til idémyldring for å finne ut hvordan midlene skal komme best mulig til nytte. Sarah Sharif Hordvik og venninnen Tabara Hamilton brukte mye tid ved Bergen Internasjonale kultursenter (BIKS) da de var i tenårene. Men etter at den kommunale delen ble lagt ned, har det vært lite aktivitet ved senteret.

— Her møtte vi andre ungdommer som hadde de samme utfordringene som oss selv. Det var et åpent hus der vi kunne snakke eller gjøre aktiviteter sammen. Vi arrangerte også debatter om aktuelle temaer, sier Sarah.

Jentene reagerer sterkt på at gode tiltak som fungerer blir lagt ned.

— Først når tilbudet er lagt ned finner de ut at det var verdifullt, og da koster det mye å bygge det opp igjen, sier Sarah.

Oppsøker tilhørighet

Faren til Sarah er fra Sudan, men selv har hun bodd i Norge hele livet. Likevel har hun hatt behov for å snakke med utenlandske ungdommer.

— Når jeg treffer utenlandske ungdommer opplever jeg at de har mange av de samme erfaringene som meg. Alle søker etter tilhørighet, og jeg har ikke alltid følt at jeg er lik de andre selv om jeg er norsk, sier Sarah.

Også for Tabara ble BIKS et stimulerende miljø å være i. Hun kom til Norge fra Gambia sammen med moren sin i 1998.

— På BIKS fortalte vi ungdommer om den norske kulturen og norske skoler, samtidig som jeg lære om kulturen min i Gambia. Jeg kommer aldri til å bli «hel» i Norge, og har hatt mye hjemlengsel til landet jeg kommer fra. Men nå er det Norge som er hjemstedet mitt, og jeg vil ta med meg det beste fra begge kulturene, sier Tabara.

Trenger rollemodeller

— Både norske og utenlandske ungdommer trenger et sted å være. Det trenger ikke være stort aktivitetsnivå, men når det er vinter og kaldt ute, står ungdommene og henger på Torgallmenningen. Tenåringene trenger rollemodeller. Om de er norske eller utenlandske er ett fett, bare de har vett og har levd litt. Mange er kommet hit uten foreldre, og trenger voksenkontakt, sier Sarah.

Hun fremhever idrettslaget Djerv som et eksempel på en organisasjon som er bevisst på å integrere innvandrerne i bydelen.

— Idrett er en fin arena for å skape et fellesskap mellom nordmenn og innvandrere, sier Sarah.