Sønnen hennes Gunnar (28), mest kjent som rapperen Gest, forteller om sorgen og savnet. Han ber Hordalands-ungdommene unngå tobakkens farer.

— Jeg tenker på mamma hver dag og kommer sikkert alltid til å gjøre det. Dette er dessverre livets gang, men hvis man holder seg unna tobakk, kan man kanskje sørge for at sånne tragedier ikke skjer så tidlig, sier Gunnar Greve Pettersen.

Moren døde dagen før Gunnar hadde premiere som programleder på TV. Han begravde seg i arbeid og prøvde å fortrenge noe av hverdagen.

Intens tid

Mette Cecilie Greve var sorenskriver i Nordhordland tingrett. Da hun døde, ble flagget på Tinghuset firt på halv stang. Hun var storrøyker hele livet. Diagnosen lungekreft fikk hun i mai, og allerede 18. september samme året døde hun. Da hadde legene fått lungekreften under kontroll, men kreften hadde spredd seg til andre organer.

— Det at jeg kunne hatt mammaen min i ti, kanskje tyve år ekstra hvis hun ikke hadde røykt, er et faktum som er bittert. Men det nytter ikke å være bitter. Bitterhet er den verste følelsen jeg vet, så kanskje jeg kan heller bidra til at andre holder seg unna røyk, sier Gunnar.

Verdens Tobakksfrie Dag skal han være konferansier for flere hundre Hordalands-ungdommer og lede underholdningen på et ungdomsshow i Bergen.

Nytt gen funnet

Røyking øker risikoen for de tre store folkesykdommene: Hjertekarsykdommer, kreft og KOLS. Nye funn tyder også på at også gener spiller inn. Disse genene kan være med på å forklare hvorfor ikke alle som røyker, utvikler disse røykesykdommene.

Verdens tobakksfrie dag

Kreftforeningen , Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) og Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) arrangerer ungdomsshowet i Haukelandshallen. Et arrangement der flere hundre ungdomsskoleelever skal få vite akkurat hvor farlig røyk og snus er, men uten den formanende pekefingeren.

Tidligere het det Verdens røykfrie dag, markert i Norge siden 1988, men på grunn av ungdommens store snus-forbruk ble navnet endret til også å omfatte det.

— Hele poenget er å unngå at de begynner å røyke. Vi tror det virker, og Gest er jo veldig populær blant de unge, sier Helene Unneland i Kreftforeningen.

Hun tror det er viktig å møte tenåringene med noe de liker, og et show med dans og musikk er blitt tradisjon.

Det skjer ikke meg

Gunnar tenkte som de fleste andre; «dette skjer i andre familier, men ikke i min». Sjokket var stort da beskjeden om morens sykdom kom.

Nå ønsker han å bidra i jobben for å overbevise de unge om at røyking ikke er kult.

Han husker selv hvordan det var på ungdomsskolen. Nå tror han at budskapet om at tobakk er farlig, går hjem til stadig flere unge.

— Jeg har mange ganger tenkt at det er naturlig å overleve sine foreldre, men dette var 30 år for tidlig. Jeg synes det er jævligst for mine besteforeldre og min mors ektemann som ble enkemann i altfor ung alder. Aller verst er det for mormor som er 80 år og har mistet sin eldste datter. Hun røykte enda mer enn min mor, men sluttet på dagen da min mor ble syk og har ikke tatt en røyk siden.

Kvinner mest utsatt

Statistikken viser at det er jentene som minst tåler tobakkens skadevirkninger. For selv om KOLS fortsatt er dominert av menn, tar kvinnene raskt innpå.

— Stadig flere kvinner utvikler tidlig KOLS, og vi ser en økning i antall kvinner som får lungekreft, sier Birger N. Lærum, lege ved Lunge- og medisinsk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus.

Han mener det er viktig å satse på forebygging når man fokuserer på dødelige sykdommer. I en studie fra Bergen fant man at kvinnene som hadde KOLS var gjennomsnittlig yngre og hadde røykt mindre enn mennene. Dette indikerer at kvinner er mer utsatt for skadevirkningene av å røyke , og at man ikke trenger å ha vært storrøyker over flere år for å være i risikosonen.

— Fristelser og farer hører ungdomstiden til. Vi forsøker å gi de unge informasjon og så få dem til å tenke selv, sier Lærum.

Dersom de ikke har begynt å røyke til de er 18-20 år, er muligheten større for at de klarer å holde seg unna.

Det koster mer enn helsen

Den faglige biten er det lungelegen som står for. Han ankommer scenen på stor motorsykkel og presenterer et regnestykke som viser hva det vil kreve av lommeboken å gå gjennom livet som røyker.

— Tobakksindustrien forsøker å fange flest mulig. De vil sikre jobbene sine. Og de unge er ikke så opptatt av sykdom og helse ennå, men det er ok å gi dem informasjon om andre sider av det å røyke, sier Lærum.

Regnestykket viser at det koster en million kroner å være røyker. Noen vil nok tenke at de pengene vil jeg heller bruke på noe annet, sier han.

Syke savnet informasjon

Det er vanskelig å måle om kampanjer som denne virker etter hensikten, men for arrangørene er det viktig å informere.

— Det er tøft og ekstra belastende å få en sykdom som man kanskje kunne unngått hvis man ikke hadde røykt. Mange av pasientene vi møter sier at de ikke har fått god nok informasjon. Og når man først er en etablert røyker er det veldig vanskelig å slutte, sier lungelegen.

Han er fornøyd hvis bare én ungdom holder seg vekke fra røyk og snus etter å ha vært på showet i Haukelandshallen.

Hva må gjøres hvis man vil få flere til å stumpe røyken? Si din mening!