Brannsjef Helge Eidsnes i Bergen er blant dem som skulle sett flere av de større helikoptrene i aksjon da det brant som mest i Bergen i påsken. Bare i kortere perioder ble Bell 214-maskiner brukt i Bergen.

Disse har en lastekapasitet på 3000 liter vann i bøtten, mens de mindre maskinene bare tar 1000 liter i hvert løft. — Med det store helikopteret på plass første dagen, ville brannen i Fana vært slokket før, sier Eidsnes til Bergens Tidende.

Den eneste tilgjengelige Bell 214-maskinen ble prioritert for slokkingen i Sokndal i Rogaland, og Bergen måtte greie seg med de mindre helikoptrene.

— Vi skulle gjerne hatt flere av de store helikoptrene. Helikopterselskapene har færre av disse maskinene enn før, da de ble mye benyttet i forbindelse med kraftutbygging, sier senioringeniør Even Skredsvig i skogbrannberedskapen i Direktoratet for brann og elsikkerhet (DBE).

DBE har ett stort helikopter i vaktberedskap og ett tilgjengelig.

— På den annen side er det veldig sjelden at det er slik brannfare så tidlig på året som dette. Vi ønsker likevel å styrke beredskapen vår i tilfelle det blir en tørr og tidlig vår også neste år, sier Even Skredsvig til BT.