En 25 år gammel mann og en 24 år gammel kvinne som har vært savnet etter at de gikk fra Tyssedal torsdag, er i god behold.

Siste spor var i Tyssevassbu der de signerte hytteboka og skrev at de skulle videre til hytta på Litlos, en avstand på 2,4 mil. Tirsdag ettermiddag ble de funnet. Eller rettere sagt, de ringte hjem.

— Klokken 16.36 ga de lyd fra seg til mor. Hun ringte oss. De meldte at de var en dag forsinket på grunn av dårlig vær. Sannsynligvis ante de ikke at de var savnet, sier Hardanger-lensmann Terje Kvalvik til BT.

Mannen og kvinnen hadde selv tatt seg ned til Haukeliseter og har ikke behov for helsesjekk, melder politiet på Twitter.

Røde Kors og kjentmann, samt flere politifolk, har vært ute og lett. De er nå kalt tilbake.

Dårlig mobildekning

Det er uklart hvilken relasjon de to skiløperne har, men begge er godt fjellvante og hjemmehørende i Rogaland.

— Vi fikk tak i to dansker på Hellevassbu. De hadde møtt dem og kunne fortelle at de gikk fra hytten i hver sin retning i morges, sier Kvalvik.

Mandag skulle de ha vært fremme på Haukeliseter, men dukket ikke opp, og hovedredningssentralen i Sør-Norge meldte tirsdag formiddag at to skigåere var savnet i området mellom Tyssedal og Haukeliseter.

Etter å ha gått fra Tyssedal torsdag, skulle de opp til Skjeggedal, videre til Topp mot Trolltunga til Tyssevassbu. Mobildekningen er dårlig i området.

TUNGT FØRE: Det har vært dårlig vær på fjellet de siste dagene. - Det har kommet nesten én meter snø bare disse dagene, så det er tungt føre, sier politiets operasjonsleder Inger Myrtvedt. Bildet viser Haukeliseter i 13-tiden tirsdag.
WEBKAMERA, HAUKELISETER.NO

— Videre tenkte de seg innom Torehytten, Litlos og Hellevassbu før Haukeliseter, sa lensmann Kvalvik underveis.Det viser seg at de har sløyfet en planlagt tur til Torehytten.

Sist sett torsdag

Hardanger Folkeblad skriver at både Litlos og Hellevassbu ble sjekket. Letemannskap dro så mot Tyssevassbu og Torehytten, og undersøkte også de naturlige rutene mellom disse stedene.

Den siste observasjonen ble gjort torsdag ettermiddag. Da var skigåerne på Mågelitopp. De er beskrevet som fjellvante, i god form og godt utstyrt.

Politiet organiserte søk i det store fjellområdet der de to kan befinne seg, og lensmann Kvalvik beskrev det som «svære områder, med vanskelig terreng og stor skredfare».

Det var dårlig vær da de to gikk ut fra Tyssedal.