Kall det gjerne en sauesensasjon, det er nemlig ikke hver dag noe slikt skjer. Men hos familien Hundhammer på Osterøy skjedde det.

Dramaet startet 25. mars:

— Sauen lammet to lam, alt gikk greit og hun oppførte seg helt normalt etter fødselen, sier Aslaug Hundhammer til bt.no.

Men knapt to uker senere, natt til fredag 6. april, ble det igjen liv i den lille innhengningen.

— Da jeg kom inn til henne tidlig på fredag var det noe nytt som tuslet rundt henne. Jeg tenkte at det var veldig merkelig og skjønte egentlig ingenting. Det var kommet tre nye lam, hvor alle levde i beste velgående, sier Hundhammer.

— Skal være umulig

Etter den andre fødselen på fredag tok Hundhammer kontakt med veterinær Hallgrim Andersen på Osterøy. Hun lurte fælt på om dette var normalt. Det kunne Andersen avkrefte.

— Nei, nei, nei. Dette er svært uvanlig. Når sauen er brunstig har den en treukers syklus. Det som trolig har skjedd er at sauen har hatt eggløsning og blitt befruktet, før hun har hatt en ny eggløsning tre uker senere og igjen blitt befruktet. Det skal egentlig ikke være mulig når sauen allerede er drektig, sier han til bt.no.

Liv i lammene

En sau går drektig i om lag 148 døgn. Sauen til Hundhammer har altså båret på to kull samtidig i denne perioden.

På Osterøy er naturligvis stemningen i taket etter lammingen. Både Aslaug og sønnen Nils-Olai Hundhammer er fornøyd med de nye tilskuddene på gården.

— To av lammene får flaske og det ser ut til å gå bra med alle sammen, sier han til bt.no.

Han har, i likhet med både veterinæren og moren, aldri vært borti lignende.

— Det er ikke sjelden at en sau får mange lam, men jeg har bare lest om sau som får to kull med lam på kort tid én gang tidligere, sier veterinær Andersen.

Stolt mor

Aslaug Hundhammer rapporterer at alt står bra til med moren til de fem lammene.

— Moren har det helt fint. Matlysten er på topp og hun klarer seg fint i kaoset. Jeg har vært bonde i 30 år og er nå avløser for sønnen min. Slike ting gjør at jeg ikke klarer å holde meg borte. Det er rett og slett rasende festlig, sier hun.

POSERER: Mor og lam stiller til avfotografering.
NILS-OLAI HUNDHAMMER