SISTE: Brannen ble meldt slukket i 23-tiden mandag kveld.

En bonde som driver med villsau skulle brenne lyng på Austevoll mandag. Det endte opp i en storbrann, som lenge truet flere bebodde områder.

Ifølge brannvesnet på Austevoll skule bonden brenne lyng, for at ny skulle vokse frem som fôr for villsauene hans. Men på grunn av mye vind kom brannen ut av kontroll.

Store mannskaper

Rundt klokken 14.15 mandag meldte politiet om en gress— og lyngbrann i Austevoll.

— Vi har ikke helt kontroll ennå, men det skal ikke være fare for bebyggelse, sa Terje Magnussen, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Politiet og brannvesenet er på stedet. Brannen har oppstått ved Rabben sør i Austevoll.

Ved 20.30-tiden i kveld var brannen ikke lenger noen stor fare.

— Brannmannskapene er i ferd med å avslutte. De holder på med litt etterslukking, men i følge mannskapene har de kontroll på dette, sier vaktkommandør Geir Bøe ved 110-sentralen i Hordaland.

— De vil trolig avslutte i løpet av noen timer. Men det ulmer, så de vil helt sikkert ta sine forholdsregler og sette ut noen vakter, sier han.

- Ikke lenger fare for hus

Klokken 17.30 brant det fortsatt kraftig i området.

— Vi har et relativt stort brannfelt i området Rabbafjellet mot Steinevik. Vi kjemper nå på en flanke på lesiden av vinden, i sør, sørvest, sier brannsjef John Levi Weløy i Austevoll, før han får det travelt selv.

— Nå må jeg flytte på meg, det brenner rundt beina mine, sier han.

Brannen truet bebyggelsen i Djupevåg og Steinevik, men det har nå brannvesenet kontroll over, sier Weløy.

— Det er ikke lenger fare for bebyggelsen. Det som nå brenner, er kun utmark, sier han.

Hvordan brannen har oppstått, er foreløpig ukjent.

Brann på Radøy, Sund...

Midt under storbrannen måtte mannskapene i Austevoll også rykke ut på en annen brann, nær Bekkjarvik.

— Vi måtte sette av et par-tre mann, men den brannen er nå slokket, sier Weløy.

Det har også vært flere gressbranner rundt Bergen. På Radøy fikk brannvesenet melding om en gress- og krattbrann på Øvre Manger klokken 17.13. Den ble slukket i løpet av en halvtime.

17.33 kom det melding om en gressbrann i Sund kommune, men den klarte lokalbefolkningen å slukke selv.

— Grunnen til at det brenner er at det er veldig tørt og at det blåser. Så det sprer seg fort. Men brannene går ikke ned i jorden fordi det er vått, så du får ikke disse brannene som ulmer over tid, bare overflatebranner, sier vaktkommandør Thorstein Nerås ved 110-sentralen i Hordaland.

...og på Bømlo

I 14-tiden mandag ble det også meldt om en lyngbrann på Bømlo. En turgåer hadde fyrt opp bål for å lage seg mat, og vinden tok tak i flammene så gresset også tok fyr.

— Brannvesenet fikk raskt slukket brannen. Det ble svidd av ca. 200 kvadratmeter, sier Agnar Austerheim, operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

IMG_0120.jpg
2211-tipser
IMG_8137.jpg
2211-TIPSER