Takket være et effektivt sprinkleranlegg ble brannen slokket i løpet av minutter tidlig søndag morgen.

Uten anlegget ville det trolig ha gått riktig ille med den nesten 300 år gamle trebygningen. Hotellet er vinterstengt, og ingen var på jobb da det begynte å brenne klokken 05.50.

— Etter omstendighetene er det små skader. Vi har et godt og effektivt sprinkleranlegg som fungerte som det skulle, sier daglig leder Nils Haustveit.

Ingen mistenkte

Han har ingen anelse om hvem som satte fyr på hotellet, eller hva motivet kan ha vært.

— Man blir litt forferdet av slikt, og tenker over hva som kan være grunnen. Vi har tenkt over om vi har hatt personalkonflikter eller avviste gjester, men finner ingen slik forklaring, sier han.

Det er ingen tvil om at brannen var påsatt. Brannstifteren har knust en rute og helt en lettantennelig væske - trolig bensin - inn i resepsjonsområdet. En bensinkanne lå igjen på brannstedet, pakket inn i en plastpose fra butikk-kjeden Joker.

Haustveit anslår at brannen vil koste hotellet et par hundre tusen kroner. Forhåpentligvis dekkes det meste av forsikringer.

— Hotellet skulle egentlig åpnes 1. mars, men det ser ut til at vi må utsette åpningen et par uker, sier hotellsjefen.

Resepsjonen må vaskes ned, pusses opp og males før det blir aktuelt å ta imot gjester. Brann- og vannskadene er begrenset til dette ene rommet.

DNA-spor

Politiet i Odda har startet etterforskningen av brannen og vil undersøke brannstedet i løpet av dagen.

— Vi har tatt vare på bensinkannen og vil undersøke eventuelle fingeravtrykk og DNA-spor, sier politioverbetjent Ragnar Kaldheim ved Odda politistasjon.

Politiet vet ennå ikke om de leter etter én eller flere gjerningsmenn.

Alle som kan ha informasjon om saken, bes ringe politiet i Odda på telefon 53 65 15 00. Kontakt gjerne også Bergens Tidende.

Utne Hotel ble bygget i 1722 og er et av de eldste trehotellene i Norge. Hotellet ligger i Ullensvang i Hardanger.

Kommentarer til artikkelen? Vennligst bruk feltet under.

Politiet
Polygon
Polygon
Polygon
Polygon
Polygon