— Kommunen bruker de generelle reglene, som sier at arbeidstaker skal komme seg på jobb. Men hvis det går et ras på den eneste veien til jobb, har man ikke store muligheter, sier Elisabeth Skau, lokallagsleder i Undervisningsforbundet i Leikanger.

Hun sendte inn klage etter at Leikanger kommune informerte om at de ville trekke ansatte som ikke kom seg på jobb etter steinraset før jul i lønn, skriver Sogn avis, som hadde saken først.

- Veldig urettferdig

Klagen ble ikke hørt. Men Odd Arve Rakstad, rådmann i Leikanger kommune, sier til avisen at de har åpnet for at arbeidstakerne som blir rammet av lønnstrekket kan benytte fleksitid eller ta ut en feriedag.Formelt sett har kommunen sitt på det tørre, men svaret setter bare sinnene hos de ansatte ennå mer i kok.

— Vi føler det er veldig urettferdig. Vi blir bedt om å være fleksible og finne ordninger og stille opp når det trengs. Vi føler at vi får veldig lite smidighet tilbake fra arbeidsgiver, sier Stine Marie Johansen.

Kom seg ingen vei

Hun er en av dem som passerer rasstedet daglig, på vei fra Sogndal til lærerjobben på Leikanger ungdomsskole.

Da raset gikk ved 23-tiden om kvelden torsdag 16. november, hadde hun lagt seg.

Da blir det med en bismak man gjør en ekstra innsats mens kollegaene blir tvunget til å ta en feriedag

Elisabeth Skau

— Da vi våknet om morgenen, visste vi ikke om at raset hadde gått, sier hun.

Statens vegvesen satte opp kriserute med ferge mellom Kaupanger og Hella, og ekspressbåt for passasjerer mellom Sogndal og Leikanger.

— Men barnehagen til ungene åpnet etter at båten hadde gått, sier Johansen.

Ekstrainnsats med bismak

Hun tilbragte dagen med å følge med på oppdateringene om veien ville åpne, så hun kunne komme seg på jobb. Det føltes ikke akkurat som noen fridag, kan hun berette.

I mellomtiden forsøkte de av kollegaene som kom seg på jobb, å få dagen til å gå opp.

— Vi slo sammen grupper og gjorde det beste ut av situasjonen, sier lokallagsleder Skau, som også jobber ved skolen.

Hun peker på at kommunen faktisk tjente penger på å ikke sette inn vikarer, mens de trekker lærerne som ikke kom seg på jobb i lønn.

— Det reagerer vi veldig sterkt på. Da blir det med en bismak man gjør en ekstra innsats mens kollegaene blir tvunget til å ta en feriedag.

Ulik praksis

Også de ansatte i Sogndal kommune som ikke kom seg på jobb, ble trukket i lønn. Det gjorde imidlertid ikke de ansatte i Fylkeskommunen.

— For det første er det svært sjelden at ras hindrer ansatte i å komme seg på jobb. For det andre kan ansatte hos oss arbeide hjemmefra, sier fylkesrådmann Tore Eriksen til Sogn avis.