BT møter mannen bare timer etter at han ble løslatt onsdag, etter å ha sittet totalt syv uker i varetekt.

— Det har vært veldig vanskelig å ikke ha noen løslatelsesdato å forholde seg til. Da beskjeden om at jeg skulle løslates endelig kom, fikk jeg nesten sjokk. Det har nok ikke helt gått opp for meg ennå. Jeg kan nesten ikke kjenne bena mine etter å ha ligget i en seng på en celle i syv uker, sier mannen.

- Deprimert

Bergenseren ble varetektsfengslet for fire uker i midten av august, siktet for grovt bedrageri for 180.000 kroner. I går ble han tiltalt for forholdene, samtidig med at han ble løslatt. Etter at de fire ukene gikk ut, har han ikke ant hvor lenge han skulle bli værende i fengsel. Han fikk først beskjed om at han var løslatt, deretter fengslet, deretter egentlig løslatt.

— Jeg ante ikke når jeg skulle komme ut, og var veldig deprimert. Det var merkelig å sitte inne og se voldsmenn bli løslatt fra varetekt mens jeg som var siktet for bedrageri bare ble sittende. Jeg er jo ingen farlig mann, sier bergenseren.

Han nekter straffskyld for bedrageriene han er tiltalt for.

13. september ble han fremstilt for forlenget varetekt. Politiet ville at mannen skulle sitte fengslet i fire nye uker, men Bergen forhørsrett løslot mannen. Politiet påkjærte løslatelsen, og fikk medhold i oppsettende virkning. Oppsettende virkning betyr at siktede blir sittende i varetekt til lagmannsretten har behandlet kjæremålet.

- Ser belastningen

14. september besluttet Gulating lagmannsrett at mannen fortsatt skulle være i varetekt. Bergenseren påkjærte dette til Høyesterett, og Høyesterett opphevet kjennelsen fra lagmannsretten på grunn av en saksbehandlingsfeil. Bergenseren ble sittende på cellen, uten å vite om han egentlig var løslatt eller ikke.

— Det er alltid en belastning å sitte fengslet, og jeg ser at belastningen blir større når siktede ikke vet hvor lenge han skal sitte fengslet. Samtidig er det uunngåelig at tiden går i slike saker, og det må til hvis man skal få en skikkelig saksbehandling, sier politiadjutant Helge Vigerust, som er aktor i saken.

Politiet beklager løslatelse

26. september ble saken sendt som hastesak fra politiet i Bergen til lagmannsretten, for at de skulle behandle saken på nytt. De samme tre dommerne som begikk saksbehandlingsfeilen forrige gang, brukte en uke på å behandle saken på nytt. De kom frem til at bergenseren fortsatt skulle sitte i varetekt. Da politiet omsider fikk medhold i ønsket om varetekt, besluttet de å løslate mannen fordi det ikke fantes varetektsplasser, og det var andre som trengte plassen hans i fengselet.

— Det er beklagelig at vi måtte løslate ham, og det er en fare for at løslatelsen skaper problemer for oss i etterkant. Vi måtte velge mellom to onder, og da måtte vi prioritere en sak vi har kommet kortere i etterforskningen av, sier Vigerust.

Mannen som måtte prioriteres, er en gjenganger som hadde sittet i politiarresten i fem døgn. Grensen er normalt 24 timer i politiarrest før en person må overføres til en vanlig varetektscelle.

— Det er kritikkverdig at lagmannsretten bruker en hel uke på å behandle saken for annen gang. Hver dag som har gått etter at de første fire ukene var over, har vært en ekstra belastning for min klient. Vi er svært glade for at han omsider er løslatt, sier mannens forsvarer, advokatfullmektig Jørgen Riple.