— De gikk rett gjennom taket, sier Ludvig Andvik.

Han lå og hvilte på sofaen, da han hørte motordur utenfor.

— Så kom det et kraftig smell. Jeg løp ut, og så at flyet hadde krasjet inn i nabohuset. Motoren fortsatte å gå, sier Andvik.

Han forsto raskt at ulykken - som ble meldt til Hovedredningssentralen klokken 13.01 - var alvorlig.

— Kabinen de satt i var bare et tynt skall, men da jeg så en av dem bevege på hodet, forsto jeg at han var i live, sier Andvik.

Intensiv behandling

Mikroflyet hadde gått gjennom taket på huset til et eldre ektepar, og kilt seg fast. I tillegg var treffpunkt så høyt oppe at ambulansepersonell hadde problemer med å komme seg opp til vraket av det lille flyet.

Etter at brannvesenet kom til stedet, klarte redningsmannskapene å få en 40 år gammel mann ned fra vraket og inn i Luftambulansens helikopter klokken 15.03, ifølge Hovedredningssentralen på Sola.

Da satt fortsatt en omkommet 30-åring fast i vraket.

— Etter hva vi har fått opplyst, var det den omkomne som var fører av flyet, sier lensmann Ivar Holmås ved Masfjorden lensmannskontor.

Klokken 15.26 ankom den skadde 40-åringen Haukeland sykehus.

— Tilstanden hans er alvorlig og stabil. Han får intensiv behandling, opplyste informasjonsrådgiver Therese Trandem i 21.00-tiden i går kveld.

Begge de to mennene om bord i flyet skal være fra bergensområdet.

- Gode flyforhold

Først like før klokken 16.00 var mikroflyet tatt ned fra hustaket. Nå skal politiet, hjulpet av mikroflyseksjonen ved Norsk Aero Klubb, forsøke å finne ut hva som gikk galt.

— Flyet har vært i luften, landet, og så tatt av igjen. Etter å ha tatt en runde, skjer det et eller annet som gjør at de treffer hustaket. Hva som er årsaken, vet vi ikke, sier lensmann Ivar Holmås ved Masfjorden lensmannskontor.

Øyenvitner politiet snakket med i går, fortalte at de ikke hadde observert noe unormalt med flyet før det krasjet.

Huset flyet krasjet i, ligger mellom 100 og 200 meter fra den lille gresskledde rullebanen det hadde tatt av fra.

Det skal ifølge politiet ha vært gode flyforhold da ulykken skjedde.

— Det var kaldt, klart og vindstille, sier lensmann Holmås.

Politiet ventet i går kveld på at representanten fra mikroflyseksjonen i Norsk Aero Klubb skulle ankomme Andvik.

— Det er meldt dårlig vær lørdag, så vi satser på å få undersøkt vraket så grundig vi kan før vi må flytte det, sa Holmås til BT i går kveld.

To personer hjemløse

Flere liter bensin rant ut fra mikroflyets drivstofftank etter ulykken.

Brannvesenet evakuerte derfor det eldre ekteparet som bor i huset, og kuttet strømmen for å forhindre at gass fra bensintanken skulle antenne.

Brannmannskap på ulykkesstedet mente i går kveld det ikke ville være forsvarlig for ekteparet å flytte tilbake i huset før tidligst i dag.

- UVANLIG KURS: Ludvik Andvik hvilte middag da mikroflyet krasjet i nabhuset. - Vanligvis flyr de over låven min, og ikke over dette huset, sier Andvik.
Vegar Valde