I nærmere fire timer satt de to mennene fast i en taubanevogn nesten 200 meter over bakken. Klokken 13.25 landet de trygt på bakken, etter å bli heist opp av vognen av et redningshelikoper.

— Bergingen gikk greit, de har landet og er i fin form, sier Andreas Bull, redningsleder ved hovedredningssentralen på Sola i 13.30-tiden.

Det var et Sea King-helikopter fra Florø som berget de to mennene ned.

Taubanen der de satt fast er tilknyttet Mel kraftverk i Balestrand i Sogn og Fjordane, og går fra kraftstasjonen og opp til en demning.

— To personer er tatt ned. De var i god behold. Ingen personskade, melder operasjonssentralen i Sogn og Fjordane, som opplyser at redningshelikopteret landet klokken 13.25.

- Tar det proft og greit

Produksjonsdirektør i Sogn og Fjordane Energi, Ola Lingaas, sier til BT at de to karene har tatt situasjonen svært proft og greit. Mennene er i 50- og 60-årsalderen.

— De virket ganske så uberørte av dagens hendelser. Det er flinke og erfarne folk som er rolige og avbalanserte, og godt kjent med våre rutiner og vårt HMS-arbeid, sier han.

Han forteller at taubanen brukes jevnlig til person- og varetransport mellom kraftstasjonen og magasinet ved Nedre Svartevassvatn. Taubanetilsynet hadde sin årlige sjekk så sent som i august i år, og taubanen ble godkjent.

— Likevel var det en trekkabel som altså kilte seg. Vi tok kontakt med verkstedet og leverandøren, og de anbefalte oss å ikke forsøke å kjøre videre med folk om bord. Dermed måtte vi iverksette evakuering, sier Lingaas.

Selv om det er nedfiringstau i vognen, mente de at det på grunn av høyden ville være tryggest å søke hjelp hos redningsetatene.

Taubanen skal ha streiket i 9.30-tiden, og Hovedredningssentralen ble varslet om situasjonen klokken 10.33.

- Nesten 200 meter ned

— To menn sitter fast i en taubanevogn. Den har kilt seg og stoppet, og det er ikke et alternativ å prøve å starte den igjen. De henger relativt høyt over bakken, nesten 200 meter, og nærmeste mast langs taubanen er 600 meter unna. Så det er en relativt luftig sak, sa redningsleder Bull i 12-tiden.

Et Sea King-helikopter fra Florø landet på stedet ca. klokken 12.10, mens Jostedalen og Hordaland alpine redningsgrupper også rykket ut.

KRAFTSTASJON: Mel kraftverk i Balestrand.
GOOGLE STREET VIEW

— Sea King ser om de kan heise dem opp direkte fra taubanevognen. Hvis det ikke går, er vognen utstyrt med et ferdig evakueringssystem, slik at de to mennene selv kan fire seg ned. I så fall må de alpine redningsgruppene bistå dem, sa Bull.

Mannskapet i redningshelikopteret var i kontakt både med lokale kjentmenn og de to i kurven før de fikk dem heist opp i helikopteret.

— Dette er avhengig av været på stedet. Heldigvis er det ingen vind å snakke om slik at vognen henger i ro. Det er også god sikt, men lett regn i området. Været ligger an til å bli litt verre, så vi jobber for å få løst dette så snart som mulig, sa Bull.

Området der taubanen går fra kraftstasjonen og opp til demningen er svært kupert. Vognen henger rundt 1100 meter fra nedre stasjon og rundt 600 meter fra nærmeste mast.

Bull beskriver området som «et kraftig juv».

Skal granske rutinene

Vognen er lukket og beregnet på persontransport, slik at forholdene til de to arbeiderne er hakket bedre enn for dem som ble hengende ett døgn i en åpen kurv i Stryn tidligere denne høsten.

— I Stryn var situasjonen noe annerledes ettersom det bare var 90 meter opp til kurven. Da de to i Stryn firte seg ned med redningstauene, kunne de få hjelp fra bakken til firingen. Her er det så langt ned til bakken at det bare blir nok tau til én lengde, slik at de må stole på seg selv om de skal fire seg ned, sier Bull.

At Sogn og Fjordane Energi opplever to slike hendelser tett innpå hverandre, tar selskapet på alvor, sier produksjonsdirektør Lingaas.

— For oss har de to hendelsene veldig forskjellig karakter. Det ute over fjorden var en ganske spesiell situasjon med strengt opplegg, mens taubanen brukes jevnlig - som sagt ble den godkjent i august, og arbeiderne trente på nedfiring så sent som i forrige uke, sier Lingaas.

Han forteller at de ikke har identifisert noen alvorlige mangler ved selskapets rutiner og forebyggende arbeid, men at de skal lete «med lys og lykter» for å granske seg selv.

— Vi ønsker ikke slike hendelser, og tar dette på alvor, sier han.

SITTER FAST: Det var i dette området, ved Mel kraftverk i Balestrand, at to menn satt fast i en taubane nesten 200 meter over bakken.
ROBERT JAN LEERINK