I løpet av natt til søndag omkom også kameraten hans, James Ross (50).

Rupert Wilson har forklart seg om ulykken til politiet. Han forteller at de tre fredag klokken 10.15 forlot Finse stasjon på ski for å gå fra hytte til hytte i retning sør på Hardangervidda. Turen skulle vare til den 16. mars, da de hadde retur med fly til Skottland.

Les også: To funnet døde i fjellet

Video: Intervju med politiet

Ventet på bedre vær

Fredag formiddag var været greit, men det forandret seg i løpet av dagen og ble svært dårlig ut over ettermiddagen. De tre ble overrasket av uværet og kom ikke fram til hytten Kjeldebu som var målet for turen fredag. I stedet overnattet de i en snøhytte natt til lørdag.

Lørdag fortsatte de turen, men da var allerede 18 år gamle Peter blitt forfrossen og preget av dette. Derfor satte de igjen en ryggsekk. Turen gikk etter kvistmerket løype, og ved Langavannet, ca. 4-5 km nord for Kjeldebu, stoppet de på ny på grunn av det dårlige været; en blanding av sludd og regn i sterk vind. De satte seg derfor i ly ved en stor stein. Turfølget var nå svært preget av forholdene, og alle tre var våte og kalde. De pakket seg derfor inn i sovepose og vindsekk for å vente på bedre vær.

Sovnet lørdag

Om ettermiddagen lørdag sovnet den ene av tre. De to forstod den kritiske situasjonen de befant seg i og gjorde hva de kunne for å holde seg i live. Natt til søndag døde nestemann.

Tredjemann prøvde å komme seg videre på ski, men klarte det ikke på grunn av en ødelagt skisko. Han prøvde derfor å ta seg videre til fots mot Kjeldebu, men måtte gi opp og gikk i stedet for tilbake og satte seg ved steinen sammen med de to omkomne.

Søndag skulle en patrulje fra Eidfjord Røde Kors Hjelpekorps til Finse for å hente noe utstyr. Ved Langavannet ble de oppmerksomme på flere par ski som stod like ved løypen.

Var bevisst

Da de undersøkte fant de det skotske turfølget, der altså to var døde og tredjemann sterkt nedkjølt, men bevisst. Røde Korsmannskapene tok seg umiddelbart av den overlevende og fikk brakt ham med snøscooteren til riksvei 7 og videresendt med ambulanse til Eidfjord og derifra med luftambulanse til Haukeland Universitetssykehus i Bergen, der han får behandling for frostskader. Etter forholdene står det bra til med ham.

De omkomne vil rutinemessig ble obdusert før de blir brakt hjem til Skottland. De pårørende i Skottland er underrettet i samarbeid med Interpol, den britiske ambassade i Oslo og Kripos i Norge.

Det politiet videre har brakt på det rene er at det dårlige været i høyfjellet denne helgen har vært en avgjørende faktor for resultatet av turen de tre la ut på. Både uhell med skiutstyr og bekledning og overnattingsutstyr har også vært avgjørende for utfallet av turen.

Jobbet for samme firma

De tre jobbet alle i firmaet LifeScan, som produserer hjemmetester for diabetes. I en pressemelding skriver firmaet at

«Alle I firmaet LifeScan hvor de forulykkede jobbet er svært nedtrykte etter at de mottok meldingen om kollegenes dødsfall.

Jim Ross og Rupert Wilson møttes under militærtjeneste, og har begge jobbet i firmaet LifeScan de siste årene. Peter hadde deltidsjobb i firmaet en stund før han valgte å følge I sin fars fotspor og verve seg til militærtjeneste

Begge mennene er velrespekterte og godt likt av sine kollegaer, er hardtarbeidende og glad i friluftsliv. De som jobbet tett med dem forteller hvor entusiastisk de planla norgesturen. Det var omtrent det eneste de snakket om de siste ukene før avreise.

– Våre tanker går til familiene deres og til Rupert, som ikke bare må takle sine egne skader men også tapet av sin sønn, skriver kollegene i pressemeldingen.»

PAUL SIGVE AMUNDSEN