Smith-Gahrsen er 40 år, fra Kristiansand og har arbeidet som lærer i tolv år, men brygget øl hjemme i over 20 år. Han fikk ølet sitt kåret til «Årets Hjemmebrygg» i 2005 og 2009 og har noen seire i forskjellige klasser i NM i tillegg. Han er ansatt som bryggmester for 7 Fjell Bryggeri AS.

Aksjeselskapet tar sikte på å satse 13 millioner kroner. Målet er, i første omgang, å produsere 500.000 liter lokalbrygget øl i Bergen hvert år.

Forhandler om lokale

Jens Eikeset har studert ved NHH og arbeidet i utelivsbransjen i tolv år, det siste året som daglig leder ved Børskjelleren. Han får ansvaret for markedsføringen og det administrative arbeidet på det nye bryggeriet. I dag arbeider han i KJS-systemet.

Steinar Knutsen, kjent som initiativtager og prosjektleder for Bergen Matbørs, har vært en av pådriverne for nysatsingen.

— Vi har hatt en solid pågang av interessenter etter at planene ble kjent. Totalt vil satsingen koste 13 millioner kroner, og selskapet Access AS vil bistå med å hente fremmedkapital og egenkapital etter sommerferien. Flere potensielle investorer har allerede meldt sin interesse. Vi er i ferd med å forhandle om kontrakt på industrilokale med god takhøyde. Det blir på mellom 500 og 600 kvadratmeter her i Bergen, sier Eikeset, som også er inne på eiersiden.

- Kan noe gå galt slik at prosjektet strander før det er kommet i gang?

— Det tror jeg ikke. Vi har kapital til å kjøpe utstyr og leie lokaler. Jeg er ganske sikker på at flere private investorer finner dette interessant, svarer Eikeset.

- Ikke industriøl

BT møtte de to ølhundene i intime Børskjelleren på Vågsallmenningen i Bergen. Der serverte de hjemmelaget øl laget av Smith-Gahrsen.

— Jeg er genuint interessert i øl og brygger hjemme. Min kone er fornøyd når jeg nå er ansatt som bryggmester. Hjemmebryggeriet mitt forsvinner nok ut fra gjesterommet med det første, sier Smith-Gahrsen.

- Er det marked for et nytt bryggeri i Bergen, da?

— Ja, hvis ikke hadde vi ikke gått i gang. De siste årene har det kommet en rekke lokale mikrobryggerier i Norge. De produserer ikke industriøl, slik som Hansa Borg og Ringnes, men satser heller på å dyrke smak og kvalitet. Prognosene tilsier at omsetningen fra de store bryggeriene vil gå ned, mens det vil bli solgt mer øl fra de mindre lokale bryggeriene, svarer Eikeset.

Flere mikrobryggeri

Kollega Smith-Gahrsen mener de kan høste frukter av det arbeidet som Nøgne Ø, Ægir, Kinn, Lervig og andre har gjort de siste årene. Ølgründerne mener de har skapt interesse og marked for lokalt øl.

— Det er en trend i tiden at mange ønsker mat og drikke som laget i nærheten av der de bor. I store deler av Europa og USA ser vi økt interesse for øl produsert i lokale mikrobryggeri, sier Smith-Gahrsen.

Fjorårets årsrapport for Vinmonopolet bekrefter utviklingen. I 2007 ble det solgt 715.000 liter øl fra Vinmonopolets utsalg. I fjor var tallet doblet, til 1.432.000 liter øl, mye av det fra de mange nye mikrobryggeriene.

Butikk og uteliv

De to ølentusiastene er ikke redd for at de ikke skal få innpass i de store dagligvarekjedene, men ser for seg at de i starten kommer til å satse på utestedene.

— Det er her mange ølinteresserte mennesker går. De prøver flere sorter, og liker de drikken vi lager, er de gode ambassadører for oss. Vi ser også at matvarekjedene er interesserte i å ha et godt vareutvalg av øl. Folk etterspør jo dette, sier Eikeset.

- Hva kommer ølet til å koste, da?

— Det får vi se, men rundt 50 kroner for en halvliter, svarer de to.

Er optimist

Morten Dale og bergensselskapet Access har bistått bryggeriet med finansielle avklaringer.

— Jeg har utredet markedet for mikrobryggerier nasjonalt og internasjonalt. Dessuten har jeg fått oversikt over hva dette vil kreve av kapital. Vi er kommet frem til at det er behov for mellom 6 og 7 millioner kroner for å finansiere utstyret. Vi trenger tilsvarende sum fra investorer. Reaksjonene er svært positive. Mange har signalisert at de vil være med. Ideen appellerer både til hjerte og hjerne. Jeg vil bli overrasket om vi ikke får dette til. Men nå er det ferietid, og vi fortsetter arbeidet for fullt i august, sier Dale.