Det er hektisk innspurt før åpningen av kjøpesenteret Telegrafen. Håndverkere og butikkmedarbeidere løper rundt hverandre for å bli ferdige til åpningen torsdag 15. august. Åtte tekstilbutikker, frisørsalong, kaffebar, skobutikk og en «ting og tang»-butikk skal fylle de 1500 kvadratmeterne i bygningens første etasje. Ifølge administrerende direktør Knut Galtung Døsvig i BaraGruppen er konseptet ikke akkurat myntet på sidrumpede femtiåringer.

Hyblifiseringen

— Vi har valgt å satse på en ung profil. Den delen av sentrumshandelen som øker, er i hovedsak den som retter seg mot unge mennesker. Vi tar konsekvensen av hyblifiseringen i sentrumsområdene, sier Galtung Døsvig.

Kontorlokalene i etasjene over butikksenteret er allerede utleid og innflyttet, til en kvadratmeterpris på rundt 1550 kroner.

Han reagerer skarpt på NHH-amanuensis Michael B. Hageberg som i BT tidligere i sommer uttalte at Bara Eiendommer har hatt problemer med å få inn de ønskede eksklusive butikkene i Telegrafbygningen.

— Det er tull. Det er hårreisende av en forsker å basere sine uttalelser på grunnløse rykter, mener Galtung Døsvig.

Karantene

Det er likevel en kjent sak at Lagunen stakk enkelte kjepper i hjulene for BaraGruppen.

Butikksenteret i Fana stilte som vilkår at nyetablerte butikker ikke skulle etablere seg i sentrum eller andre steder i Bergensområdet.

Karantenevilkåret førte til at minst to butikker trakk seg fra etablering i Telegrafbygningen. Det var en medvirkende årsak til at åpningen av «Telegrafen» ble utsatt et halvt år.

— Det var likevel ikke vanskelig å finne forretninger som ville inn i senteret. Nå har vi brukt den nødvendige tiden til å finne den riktige miksen av butikker som gir et helhetlig konsept, sier Knut Galtung Døsvig. Det blir hovedvekt av tekstilbutikker i det nye senteret. Kick Hårstudio åpner riktignok salong, men det er klesforretningene som dominerer.

Forretningene som håper det igjen skal summe og syde under glasstaket i den gamle telegrafhallen er Selected (ung herre), Cosmos (ungdom), Vila (dame), Sisley (del av Benetton-kjeden), Oasis (dame). B. Young og Jack and Jones. Dessuten åpner den danske skokjeden Feet Me forretning i de gamle Reimers-lokalene der mange bergensere før i tiden nøt napoleonskake og sjokolade med krem.

Ikke fancy nok

— Mange nostalgikere vil savne konditoriet?

— Det kan være, men tiden har nok løpt fra den type steder. De unge i dag vil ha mer fancy produkter, både et større utvalg av kaffetyper og muligheter for å ta med seg mat og drikke ut. Derfor åpner vi kaffebar i den gamle Freskohallen der Rikstelegrafen tidligere holdt til, sier Galtung Døsvig. Bara Eiendommer kjøpte Telegrafbygningen for 82, 5 millioner kroner. Oppussingen har kostet rundt 60 millioner kroner og har gitt røde tall i regnskapene til BaraGruppen de siste par årene.

Til gjengjeld mener direktøren at store deler av Telegrafbygningens indre, særlig hallen med det buete glasstaket, nå fremstår i fordums prakt.

— Freskene øverst på veggene i hver ende av hallen lå skult under seks-sju strøk med maling.

Nå er de tilbakeført i original form. Du kunne bygget enebolig for hva det har kostet å gjenskape freskohallen. Men jeg mener vi har klart å ta vare på mye av byggets særpreg og sjel, mener Knut Galtung Døsvig. Flytter fra Kløverhuset

En av butikkene som flytter inn i «Telegrafen» er B. Young. Samtidig stenges forretningen i Kløverhuset, et annet senter med hovedvekt på tekstilvarer. Men Knut Galtung Døsvig vil ikke kommentere om «Telegrafen» i første rekke må kapre kunder fra konkurrenten i Strandgaten for å bli en suksess.

– Jeg uttaler meg aldri om konkurrenter, sier han.