• Ingen kan redde verden alene, men alle kan gjøre noe, sier idealisten Tine (25). Selv har hun startet dagsenter for 22 fattige barn i Brasil.

RANDI KVINGE

Hjemme hos tanten hennes i Ytre Arna er gjesterommet stappfullt av kofferter, engelske skolebøker og gevinster. Det er fredag formiddag og to dager til Tine Haukås-Eide Andreassen skal holde basar i kyrkjelydshuset. I fire måneder har hun vært hjemme for å besøke familien og samle inn nok penger til å livnære seg selv, tre ansatte og 22 barn ved dagsenteret hun driver i Taubate. Onsdag reiser hun og forloveden Fabiano Soares Lopes hjem til Brasil.

— Det er mange som har stilt opp for å hjelpe, og det setter jeg enormt stor pris på, sier Tine.

Eget dagsenter

Det hele startet under en ferietur til Brasil i 2001.

— Etter økonomistudier i Haugesund og et år med psykologi i Australia var jeg på ferie i Brasil. Her besøkte jeg et barnehjem, og jeg møtte en liten gutt som spurte om Gud hadde gjort noe for meg. Jeg svarte at han hadde gitt meg denne turen, men etter hvert forsto jeg at det var hjelpearbeid jeg skulle bruke livet mitt til, sier 25-åringen.

Tine reiste tilbake til barnehjemmet og var der i ett år før hun kjøpte tomt i Taubate, mellom Rio og São Paulo. I november startet hun sitt eget dagsenter.

— Det var mange rykter som gikk i landsbyen da jeg skulle starte dagsenter. Noen trodde jeg skulle selge barna som donorer, eller adoptere dem bort, men jeg vil jo bare hjelpe fattige familier, forteller hun.

Hjelp til selvhjelp

For å få tillit reiste hun rundt til familiene for å fortelle dem om opplegget ved dagsenteret. Nå er senteret i full sving, og hver dag passer hun på at 22 barn mellom tre og 12 år får nok å spise, klær på kroppen, skole, legehjelp, trygghet og lek.

— Jeg driver forebyggende arbeid. I stedet for at barna havner på gaten, skal jeg hjelpe dem til å klare seg selv. De eldste barna er på skole og får leksehjelp når de kommer tilbake. De minste er på senteret hele dagen. Vi holder også kurs som kan hjelpe barna videre. Blant annet blir det undervist i engelsk, som er inngangsbilletten til flere videregående skoler, forteller Tine.

Følg drømmen din

Mens hun har vært i Bergen har hun holdt foredrag på Åsane gymnas og innledet samarbeid med musikkfestivalen «Lost Weekend».

— Det er mange unge som drømmer om å gjøre noe annerledes, og det er viktig å gi ungdommene tro på at de kan gjøre noe selv. Hvis vi tenker på alle som har det fælt, kan vi bare gi opp, men det finnes små lyspunkter, og det er dem jeg lever for, forteller Tine.

Hun håper å få til et utvekslingsopplegg med norske ungdommer som kan få hjelpe til ved senteret i en kortere periode.

Tøff start

Tine tror det blir tøft å samle inn penger de første årene, og håper å få faste bidragsytere, slik at hun slipper å reise hjem hvert år. Det koster 10.000 kroner i måneden å drive senteret.

— Nå har jeg samlet inn penger for et år fremover, og i tillegg skal Åsane gymnas ha alternativ Operasjon dagsverk for å samle inn penger til prosjektet mitt. Dagsenteret er livsverket mitt, og det er i Brasil jeg kommer til å bo for alltid. Det er utenkelig å flytte tilbake, og jeg ønsker svært gjerne å oppleve at barna på dagsenteret vokser opp og klarer seg selv, forteller Tine.

Tett på: Tine Haukås-Eide Andreassen.

Alder: 25 år.

Stilling: Daglig leder av dagsenteret «Håpet» i Taubate, Brasil.

Aktuell: Hjemme i Bergen for å samle inn flere penger til hjelpearbeidet sitt i Brasil.