Lavtrykkene, med nedbør og i perioder sterk vind, står i kø vest i havet. Det vil gi mye snøfokk og dårlig sikt på fjellovergangene.

— Skal du østover i perioden frem til mandag ville jeg satset på ruten E 16 over Filefjell, sier vakthavende ved Meteorologisk institutt til Bergens Tidende.

Bardunerer hustakene

Også på Filefjell blåste det friskt med opp i 39 sekundmeter i kastene i går formiddag. Folk på østsiden av Filefjell bardunerte hustakene sine for å hindre at de ble blåst av i kastene. Og Statens vegvesen anbefalte i går formiddag trafikanter med små biler om ikke å kjøre i kolonnene over Filefjell, dersom de kunne vente med turen mellom Sogn og Østlandet.

Flere dager med problemer

De nærmeste dagene ser vakthavende meteorolog små muligheter til å finne lange nok perioder med brukbare forhold til å gjenåpne fjellovergangene som er blåst igjen. Ved Vegmeldingssentralen holder de likevel muligheten åpen for å gjenåpne Rv 52 Hemsedalsfjellet, men kun for kolonne med tunge kjøretøy.

I går måtte all trafikk mellom Vestlandet og Østlandet avvikles med kolonnekjøring på E 16 Filefjell eller E 134 Haukelifjell. Både Rv 7 Hardangervidda, Rv 52 Hemsedalsfjellet, Rv 50 Aurland-Hol og Rv 53 Årdal-Tyin (Valdres) var stengt for all trafikk på grunn av uværet. De øvrige fjellovergangene i Sogn og Fjordane, veien over Vikafjell, Gaularfjell og Strynefjellet var stengt i hele går.

Nattestengt

Riksvei 5 langs Sognefjorden mellom Sogndal og Leikanger var stengt i Fatlaberget mellom tre og fire timer tirsdag morgen på grunn av fare for steinsprang. Veien ble åpnet igjen litt før 11. Men på grunn av varslene om store nedbørsmengder fra natt til onsdag valgte Vegvesenet å stenge igjen riksvei 5 gjennom Fatlaberget mellom 22.15 tirsdag kveld og 09 i dag tidlig.

I Luster tok en vindkule tak i en skolebuss med fem barn og blåste den i grøfta ved Eidsvatnet tirsdag morgen. Ingen ble fysisk skadet.

Og frem til mandag er altså anbefalingen, dersom man ikke kan vente, å kjøre ruten E 16 Bergen-Voss-Lærdalstunnelen-Filefjell-Østlandet.