TRUDE HAUG

I små sandaler, med en rød og vakker sari, kommer hun gjennom korridoren på Haukeland Universitetssykehus, i følge med Brannskadeavdelingen beste folk i grønne og hvite frakker.

Prema Dhanraj er plastikk-kirurg og nå skal det utveksles erfaringer i behandling av brannskader mellom Norge og India.

I vår var sjefen for Helse Bergen, Anne Kverneland Bogsnes, i Vellore i India og skrev under på en samarbeidsavtale mellom Prema Dhanrajs sykehus, Christian Medical College og Haukeland Universitetssykehus. Sammen skal disse to sykehusene være med på å utdanne helsepersonell til den brannskadeavdelingen som Helse Bergen har bygd opp i Addis Abeba i Etiopia.

— Vi har bygd et Norway House på sykehusområdet for at de norske studentene ikke skal behøve å reise i den kaotiske indiske trafikken, sier hun og smiler bredt. - Et Norway House, med seks rom, kjøkken, internett-tilgang og alt som trengs.

— Christian Medical College er et av Indias største og beste sykehus. Fire tusen pasienter behandles hver dag, og sykehuset har to tusen fem hundre senger, forteller hun.

Mor Teresa

Tilnavnet «Mor Teresa» for brannskadde barn har hun fått fordi hun bruker all sin tid i dette arbeidet. Bakgrunnen er at hun selv ble sterkt brannskadd i ansiktet da hun var åtte år, og opplevde smerter og utallige operasjoner for å bygge opp ansiktet igjen. Så bestemte hun seg en dag for at nå var det nok, nå ville hun bruke tiden slik at hun kunne være til hjelp for andre barn med brannskader. Hun utdannet hun seg først til kirurg og siden til plastikk-kirurg. I 1980 kom hun til CMC, hvor hun hadde vært pasient, men nå som lege.

— Vi har ikke mer enn fire senger på avdelingen for da er vi under grensen for å kunne ta imot dem som ikke har råd til å betale. Det blir behandlet 70 pasienter i året hos oss, forteller hun.

Fosterhinner

På Brannskadeavdelingen på Haukeland har de utstyr som må kjøpes inn i dyre dommer. I India har de utviklet alternative metoder. De bruker fosterhinner til å legge på brannsårene. Hver dag blir det på sykehuset født tretti barn. Fosterhinnene til disse blir vasket og brukt til å legge på brannsår. De klistrer seg til kroppen og tørker ut. Etter at par dager kan pasientene reise hjem. Vi spør om ikke det kan være vel så bra som de metodene sykehuset bruker, og får bekreftende svar fra legene. Jo, det tror de så gjerne at det er.

De lager også intravenøs næring selv til en kostnad av to kroner for to tusen kalorier, forteller Prema og de bruker potetskall sammen med bandasjer.

Fornøyde pasienter

Simen på to og et halvt år blir vist frem for Prema Dhanraj og sitter for sikkerhets skyld helt stille i mammas fang under seansen. Han ble brannskadet da en røykeovn for fisk eksploderte for to og en halv uke siden. Mamma Marianne Henriksen er kjempefornøyd med Brannskadeavdelingen i Bergen.

— Det har grodd over all forventning, sier hun, så nå kan de snart reise tilbake til Porsgrunn hvor de kommer fra.

Prema får også hilse på en landsmann på sykehuset. Indiske Ajay Sing Yadav ble skadet i en arbeidsulykke på Mongstad 14. juli. Han skled og fikk varm olje over seg. Det resulterte i dype forbrenninger i beina og han kommer kanskje til å miste to tær. Men han vil komme til å gå igjen og komme tilbake til arbeid.

— De drepte smerten, sier han, som synes han ikke kunne ha kommet til en bedre plass. Han skal hentes av helsepersonell, men nå kan du kanskje reise tilbake til India sammen med Prema, spøker Hallvard Vindenes, overlege på Brannskadeavsnittet. Da har du jo en doktor som kan passe på deg.

BLIR BRA IGJEN. To og et halvt år gamle Simen fra Porsgrunn sitter stille i mamma Marian Henriksens fang og blir vist frem for doktor Prema Dhanraj, plastikk-kirurg fra India som selv ble brannskadet som liten jente.<br/>Foto: JAN M. LILLEBØ