Tips BT om uhell på glatten!

Bilistene må opptre ytterst varsomt mandag.

— Ja, må du kjøre så må du luske deg, sier vaktoperatør Eli Solberg i Statens vegvesen.

— Det er spesielt glatt på sideveiene. I natt fikk vi et værfenomen som vi ikke kan gjøre noe med. Da våre biler var ferdig med å salte i natt, ja de har nå saltet i et helt døgn nå, så kom det regn og skodde inn. Regnet vætet ut saltet. Vi fikk oppklaring og kaldt i bakken var det fra før, da fryser det tvert. Alle bilene måtte ut igjen, sier vaktoperatør Trond Skeide på Veitrafikksentralen til bt.no.

Mange må ha hjelp

Bilbergerne har et svare strev med å få tauet vekk biler fra grøftekanter i området rundt Bergen.

— Helt vilt. I natt var det klink is på alle sideveier. Særlig på Sotra, Askøy og Lindås har det vært veldig glatt, sier Jan Petter Stensvik i Viking Bergen.

Også kollegaene i Falck Redningstjeneste har nok å gjøre.

— Fra midnatt til lunsjtider har vi hatt 20 oppdrag, blant dem fem utforkjøringer. Vi har fire biler som kjører kontinuerlig, sier vaktleder Marianne Kjellnes.

Buss i fjellveggen

— En buss kjørte rett i fjellveggen ved Sydnes tunnelen like før klokken syv i morges. Det var ingen personskade. Og det er mulig å passere bussen, men biler seiler av gårde alle veier, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland Politidistrikt til bt.no. - Det har ikke vært noen alvorlige ulykker i natt, men biler har skrenset borti fortauskanter og rekkverk, sier operasjonsleder Svein Bruarøy ved Hordaland Politidistrikt til bt.no.

Innstilte bussruter

HSD sine busser har store problemer på en del sideveier. Verst er det vest på Sotra.

— På Algerøy, Syltøy, Lokøy er det spesielt ille. Vi får meldinger om stålis. Folk som bor der har uttykt forståelse for at vi har måttet innstille ruter, sier informasjonssjef Arild Sondre Sekse i HSD til bt.no.

Rutene til Gamle Vindenesgarden og veien Kolltveit garden er innstilt.

— Strøbiler skal nå være i gang med å gjøre veiene i området kjørbare. Jeg regner med at mye skal være gjort til i 11-tiden, mener Sekse.

HSD har satt opp en alternativ rute mellom Nessjøen og Ekren på Sotra for å hjelpe en del av dem som er rammet av innstilte ruter.

Også i Nordhordland måtte HSD innstille bussruter i morges. I Meland kommune ble avgangen fra Tveit veikryss over Holsnøy klokken 0630 innstilt. På Radøy har et traileruhell på Villanger ført til at bussene ikke kan passere stedet før traileren er fjernet.

— Ellers er det en god del forsinkelser. Generelt kan vi si at det er verst på de mindre sideveiene. Heldigvis har vi ikke fått melding om uhell eller ulykker, sier Sekse.

På Stord og Bømlo har HSD ikke innstilt ruter, men det er store forsinkelser.

Startet i Birkelundsbakken

Kaoset startet nederst i Birkelundsbakken. Klokken 13.02 søndag fikk politiet melding om at en drosje hadde kjørt inn i en lyktestolpe. En åtte år gammel jente og føreren av bilen ble kjørt bort i ambulanse med lettere skader.

Fire minutter senere gikk alarmen igjen. En Mazda og en Opel hadde frontkollidert mellom Hetleflåt og Ulven-skiftet på E39 i Os. Det var to personer i hver av bilene. To av de involverte i ulykken ble kjørt til sykehus med mindre skader, mens de andre var uskadd.

- Skader for 100.000

Det var store materielle skader. Arne Gjerde i Os Bilberging og Transport, som kjører for Falken, anslår de materielle skadene i ulykken til 100.000 kroner.

— En eldre Mazda 626 fikk seg en skikkelig smell og må kondemneres. Den andre bilen kan nok rettes opp, tror han.

Ifølge Gjerde er det helt vanlig at dette veistykket på Osveien blir såpeglatt når været er som i går.

— Det blir is istedenfor vann på veien. Det var blank is da ulykken skjedde, sier bilbergeren.

Osveien ble stengt, og det dannet seg køer i området. Klokken 14.40 ble veien åpnet igjen, ifølge operasjonsleder Nils Drange ved Hordaland politidistrikt.

Det var ikke eneste gangen Falken måtte rykke ut i Os i går. Klokken 14.30 fikk politiet melding om at en bilfører hadde mistet styringen på Hatvikveien.

— En bil kjørte av veien og inn i en stolpe. Det var tre personer i bilen, og det er rapportert om en mulig nakkeskade, sier operasjonsleder Drange.

Luftambulansen rykket ut, og alle tre ble sendt til Haukeland universitetssykehus for kontroll.

Det haglet inn med meldinger om ulykker til politiet i denne perioden.

Mistanke om promille

Klokken 14.23 ble det rapportert om et trafikkuhell på Rongesundbrua i Øygarden. En bil hadde havnet i autovernet og føreren hadde stukket av.

— Vi undersøker det som et mulig tilfelle av kjøring i påvirket tilstand, sier operasjonsleder Drange til Bergens Tidende.

Fem minutter senere, klokken 13.28, kom meldingen om at en bil hadde kjørt i fjellveggen like nord for Fromeide på Askøyveien. Samboeren til føreren fikk en smell i skulderen og ble sendt til den lokale legevakten.

Klokken 14.33 ble det meldt om at en bil var funnet kjørt utfor veien like ved militærflyplassen på Flesland. Føreren var ikke å se, og eieren av bilen ble forsøkt kontaktet.

Krasjet på direkten

Ved 15.00-tiden kolliderte en personbil med en brøytebil i Vestlundveien i Fyllingsdalen. En 11 år gammel jente fikk sjokk og ble sendt til Haukeland.

I går morges ble politiet gjort oppmerksom på at en bil hadde kjørt utfor veien like utenfor Knoltatunnelen på E 16 ved Evanger. Det spesielle med denne utforkjøringen var at den ble fanget opp av webkameraet til Statens vegvesen.

— Vi fikk melding fra en forbipasserende klokken 8.16, sier operasjonsleder Nils Drange. Han vet ikke hvem som kjørte bilen, hvor lenge den hadde ligget der - eller om noen kom til skade.

— Det har gått i ett her nå, men heldigvis har det ikke vært noen dødsulykker, sier operasjonslederen i en kommentar til ulykkeskaoset på de såpeglatte veiene

Bilen i elven, reddet brødet

Også utover kvelden fikk flere bilister problemer på glatten.

Like før klokken 20.00 kjørte en personbil ut i Haukåsvassdraget i Åsane. Bilen kom nordover langs Steinestøvegen da han fikk sleng på bilen, skar ut til høyre ved Jonsterhaugskiftet. Etter å ha revet løs både et vikepliktskilt og bardunen til en lysstolpe endte bilen i vannet. Føreren var alene i bilen og kom seg ut på egen hånd. Ifølge øyenvitner var mannen tydelig skaket der han kom ut av bilen med et brød under armen. Han ble imidlertid kontrollert av helsepersonell på stedet og hadde ikke skader.

Klokken 20.11 fikk politiet så melding om en bilulykke i Fløyfjellstunnelen. En personbil mistet veigrepet ved inngangen til nordgående løp, snurret og traff fjellsiden. Det gikk hardt utover bilen, men ingen personer kom til skade.

Fra Ølve i Kvinnherad kom det melding om trafikkuhell klokken 21.26. En bil hadde kjørt inn i en mur. Føreren kom fra det med lettere skader.

I løpet av gårsdagen havnet også en bil utfor en mur i Forskjønnelsen i Bergen. Bilføreren kom ikke til skade og meldte selv fra til politiet om uhellet. På grunn av alle ulykkene ble imidlertid bilen liggende der lenge, mens redningstjenestene var opptatt andre steder.

Tips BT om uhell på glatten!

<b>PÅ DIREKTEN:</b> Denne bilen kjørte av veien rett foran Statens Vegvesens <a href="/trafikk/kamera/">veikamera</a> ved Knoltatunnelen på E 16 ved Evanger.
Webkamera, bt.no
<b>GLATT:</b> Mange fotgjengere <a href="/lokalt/article227155">måtte til legevakten</a> etter knall og fall på speilglatte fortau. Her ser vi isføret på <a href="/kamera/article90040">Torgallmenningen</a> klokken 09.35 mandag morgen.
Webkamera, bt.no
<b>TIL SYKEHUS:</b> En 11 år gammel jente ble kjørt til sykehus etter at bilen hun var passasjer i kolliderte med i en brøytebil i Vestlundveien i Fyllingsdalen.<br/>Foto: RUNE SÆVIG