Natt til onsdag i den stille uken år 2000. I en restaurant i Vestre Torggate sitter Jarle Olsen, muskelmannen som er så fryktet at han skremmer folk til å betale uten å måtte knytte neven.

Restaurantdørene er stengt. Rundt pokerbordet sitter Olsens hoff, en broket forsamling av dørvakter, kampsportutøvere og voldsdømte tenåringer. De er der for å gi gjenglederen alibi for natten.

Samme natt, i en rødmalt hytte ved Liavannet i Åsane. Kjøkkenvinduet er brukket åpent. I en lenestol i stuen sitter Øyvind Bjarte Madsen med en halvrullet sigarett i nevene og en kule i hodet.

Hells Angels

Seks år etter henrettelsen mener politiet at de nærmer seg sannheten om begivenhetene som førte til Madsens død. Dette er historien om Åsane-drapet, slik påtalemyndigheten ser den.

Vinteren 2000: I Bergens kriminelle underverden er det kamp om hvem som skal kontrollere narkotikahandelen. Oljearbeideren Øyvind Bjarte Madsen, som til nå har jobbet som narkokurer mellom Hells Angels på Østlandet og Jarle Olsens nettverk i Bergen, har begynt å bli et problem.

Jarle Olsen mener Madsen er blitt en utfordrer. Derfor må Madsen stoppes — med våpen om nødvendig.

Dessuten skylder Olsen penger for to kilo amfetamin, som Madsen skal frakte over fjellet til Hells Angels. Pengene kan, eller vil, ikke Olsen betale.

Sammen med de to nye tiltalte, en 36 år gammel dørvakt og en fotballspiller (26), legger Olsen en plan. Planen er ifølge politiet å drepe Madsen i det som skal se ut som et ran, slik at Olsen og hans kompanjonger kan hevde at de har betalt narkotikagjelden. På den måten ville de både kvitte seg med Madsen og beholde stoff og penger.

- Fikk ammo fra dørvakt

I dagene før drapet leter Olsen og vennene etter en person som kan påta seg oppdraget. De kontakter ifølge politiet først en kjenning på Askøy. Han avslår.

Ifølge tiltalen foreslår da 26-åringen, som på denne tiden både er en talentfull fotballspiller og regnet som Olsens løpegutt, at Tor Helge Flaten kan være rett mann. Flaten er på denne tiden en kjent torpedo, med kidnapping og knusing av fingre på rullebladet. Han sier ja til å gjøre jobben.

Noen timer før Olsen setter seg ned ved pokerbordet i sentrum, møter han Flaten på Proffen gatekjøkken i Haukelandsveien. Ifølge politiet er 26-åringen med.

Ifølge Olsen får Flaten en forskuddsbetaling på 20.000 kroner, før han blir med ned til en butikk som faren til 26-åringen driver i Bergen sentrum. Våpenet Flaten får i hendene er ikke en hvilken som helst pistol. Mab-pistolen ble kun produsert i Frankrike mellom verdenskrigene, og er svært sjelden i Norge.

Våpenet har Olsen forklart han tidligere skaffet fra en venn, før han skal ha overlevert det til 26-åringen for oppbevaring i butikken.

For å fikse ammunisjon til den finkalibrede pistolen, tar Olsen kontakt med en kjent dørvakt. Dørvakten - som er dømt for brudd på våpenloven - har rett ammunisjon, og ber ifølge Olsens forklaring sin daværende samboer finne frem kulene.

- Knuse hvert bein

Etter å ha fått våpenet i hånd, tar Flaten kontakt med en narkoman kompis. 31-åringen, som er omtalt som «medhjelperen», har i motsetning til Flaten tilgang til bil.

Flaten og medhjelperen kjører mot Åsane og stanser bilen et godt stykke fra Madsens røde hytte. I nattemørket går de to på stier frem til det som blir et drapsåsted.

Hva var oppdraget deres?

Jarle Olsen har tidligere forklart at oppdraget han ga var en «smellejobb» - å banke opp Madsen. I sine nye politiavhør har Olsen fortalt at Flaten fikk beskjed om å knuse hvert eneste bein i Madsens kropp fra livet og ned til føttene.

Gulating lagmannsrett mente derimot det ikke var «holdepunkter for at oppdraget gikk ut på annet enn at Madsen skulle drepes» - en oppfatning påtalemyndigheten fortsatt deler.

Verken Flaten eller 31-åringen dekker nemlig til ansiktene sine når de går i inn hytten. Madsen vil derfor kunne utpeke dem som gjerningsmenn - med mindre oppdraget er å drepe.

Etter hele tiden å ha hevdet at det var 31-åringen som hadde fingeren på avtrekkeren denne kvelden, innrømmer Flaten i januar i år at det var han som avfyrte det dødelige skuddet.

I sin nye forklaring sier Flaten at oppdraget var å gi Madsen noen smeller, men at han i affekt skjøt ham. Politi og påtalemyndighet tror ikke på denne forklaringen, og mener Flaten forsøkte å ta på seg all skyld for å holde den nå tiltalte 26-åringen ute av saken.

Drapsvåpen i kum

I hytten sover Madsen bak låste dører. Han våkner av bråket når Flaten og medhjelperen brekker opp kjøkkenvinduet, og kommer ned i stuen.

Madsen setter seg ned i en lenestol, og er i ferd med å rulle en røyk når Flaten retter pistolen - som han til nå har holdt skjult - tett inntil venstre side av Madsens hode og trykker på avtrekkeren.

De to forlater åstedet, og forsøker å få låne en bil av en bekjent i nærheten uten å lykkes. Da skiller de lag. 31-åringen henter bilen de hadde satt fra seg, mens Flaten tar bussen til Eidsvåg.

Det er tidlig på morgenen når Flaten går ned i en undergrunn, løfter opp et kumlokk og kaster drapsvåpenet nedi. Der blir det liggende i seks år.

Skriver lapp

Neste morgen finner en venninne Madsen død. Politiet iverksetter etterforskning, men står lenge i stampe. Så røper Flatens kjæreste seg. Hun forteller en venninne hvem som skjøt. Venninnen varsler sin far, som igjen kontakter politiet.

I løpet av de neste månedene blir både Flaten, Olsen og den såkalte medhjelperen arrestert. Retten tror ikke på Olsens historie om smellejobben. Han dømmes til 21 års fengsel.

Der kunne historien vært slutt, hadde det ikke vært for at Olsen og hans advokat fortsetter kampen for drapsfrifinnelse.

Etter at dommen er falt, innkaller Helge Wesenberg den 26 år gamle fotballspilleren til et møte på advokatkontoret.

— Nå må du fortelle politiet sannheten, skal Wesenberg ha sagt.

Kanskje er 26-åringen redd for at en båndopptaker er skjult på kontoret, i alle fall griper han en penn, skribler ned seks ord og viser frem lappen til Olsens forsvarer:

«Sannheten vil ikke hjelpe Jarle Olsen».

ÅSTEDET: I lenestolen til høyre satt Øyvind Bjarte Madsen da Tor Helge Flaten skjøt ham i hodet. ¿ Han tok pistolen opp av bukselinningen, satte den mot Madsens bakhode og fyrte av. Jeg hørte en gurglelyd, før hodet til Madsen sank ned. Deretter bøyde han seg ned, og så Madsen i ansiktet. Han virket helt upåvirket. «Ingen fåkker med meg», sa han bare, forklarte Flatens sjåfør i retten.
FIKK BETALING: Her ved Proffen gatekjøkken i Fridalen takket Tor Helge Flaten ja til oppdraget. Den 26 år gamle tiltalte skal ha gitt ham forskuddsbetalingen.
DRAPSMANNEN: Politiet mener Tor Helge Flaten (mørk genser) tok på seg jobben som leiemorder. Flaten hevder Jarle Olsen (t.v.) bare bestilte en smellejobb.
GJEMMESTEDET: Under dette kumlokket, i en gangtunnel i Eidsvåg, gjemte Tor Helge Flaten våpenet.
Bergens Tidende
DRAPSVÅPENET: I januar 2006 fant politiet drapsvåpenet ¿ rustent og ubrukelig etter å ha ligget seks år i en kum.
bergen politikammer
TILTALT: Den tidligere bestevennen til Jarle Olsen skal ha overlevert drapsvåpenet til Flaten.
FANT FOTSPOR: Kriminalteknikerne fant fotspor på Madsens kjøkkenbenk. Flatens opprinnelige plan var å ringe på døren. Da han kom til hytten, ombestemte han seg og krøp inn kjøkkenvinduet.
BRANT NED: Den røde hytten i Åsamyrane er nå jevnet med jorden. I november 2002 brøt det ut brann i boligen Madsens leide sammen med en kamerat.