— Hadde kanskje klart tre sekunder til. Maks!

Sanna (11) tar seg helt ut på tredemøllen. Hun er i stjerneform. Slik har det ikke alltid vært.

Da Sanna var fire år og gikk i barnehagen, veide hun 30 kilo og nektet å gå ut fordi det var så vanskelig å få på seg kjeledressen. Som tiåring brukte hun størrelse 38-40 i klær.

Sanna er langt fra alene. En måling gjort i 2004 viste at 21 prosent av 8-12 åringer var overvektige. En norsk niåring veide gjennomsnittlig tre kilo mer enn en niåring gjorde i 1975. Da et nytt behandlingstilbud kom i gang på Haukeland for snart to år siden, var Sanna en av de første i køen.

Topp kondisjon

Nå begynner hun å se resultater. I går var hun til kontrolltest ved barneklinikken. Et kvarters løping på tredemøllen avslørte at kondisjonen er på topp.

Vekten står riktig nok omtrent på det samme som den gjorde for halvannet år siden, men det er helt greit, for hun har vokst minst ti centimeter bare i løpet av det siste året.

Sanna selv hadde nok tenkt seg at kiloene skulle renne av i litt hurtigere tempo, men skjønner at hun må ta tiden til hjelp.

Sanna er motivert og får god hjelp av sin mor, Mona Nilsen. Det var hun som tok initiativet til å skaffe datteren hjelp.

Resepten i behandlingsopplegget er enkel: omlegging av kosthold og jevnlig fysisk aktivitet pluss tett oppfølging, testing og rådgivning fra sykehusets side

— Vi er ikke fanatiske. Vi spiser alminnelig mat, men kutter ut slike ting som sauser, desserter, snop og sukker. En dag i uken får Sanna velge middag. Da blir det helst pizza eller indisk mat. Lørdagsgodt består av sukkerfri cola og popcorn, sier moren.

Hun er fornøyd med datterens fremgang.

— Det har vært opp- og nedturer. Noen ganger har vekten krøpet oppover igjen, og det er ikke så kjekt, verken for Sanna eller meg. Men vi ser jo at det går rette veien, sier Mona.

Savner bollene

Sanna selv er disiplinert. Hun er flink til å passe på hva hun putter i seg. Når hun har vært i bursdagsselskap og fått godtepose, tar hun den uåpnet med seg hjem og gir den til broren.

— Hva savner du?

— Jeg savner egentlig bare en eneste ting, boller, sier Sanna.

Hun trener mye, selv om hun ikke synes det er så fryktelig gøy.

— Jeg klarer å svømme 1.500 meter uten å stoppe, sier hun.

Akkurat nå har hun lyst til å begynne å spille basketball. Det er et liv som er himmelvidt forskjellig fra å sitte passiv i sofakroken og spise chips.

Mamma Mona ble tidlig bekymret for datterens overvekt.

— På helsestasjonen bagatelliserte de det. «Hun vokser det nok av seg», fikk jeg høre. Men det gjorde hun ikke, tvert imot. Jeg hadde vel som så mange andre foreldre en tendens til å bruke snop og tv som barnevakt, sier hun.

fakta

  • En undersøkelse fra Oslo-skolen i 2004 viser at 21 prosent av skolebarn i alderen 8-12 år var overvektige.
  • Fra 1975 til 2000 gikk gjennomsnittsvekten for niåringer opp med tre kilo.
  • Flere og flere barn veier over 4500 gram ved fødselen.
  • Blant 40 og 45-åringer veier menn i gjennomsnitt fem kilo mer og kvinner 5.8 kilo mer enn for 15 år siden.
  • Vektøkningen har vært mest markant siden midten av 1990-tallet.

KILDE: NASJONALT FOLKEHELSEINSTITUTT.

KJEMPEFORM: Testen på tredemøllen viser at Sanna har økt kondisjonen kraftig siden sist hun ble testet. Hun har egentlig form som en toppidrettsutøver. Spesialfysioterapeut og fysiolog Ola Røksund er godt fornøyd med resultatet. FOTO: SILJE ROBINSON