Elevene lærte blant annet om karding og spinning, forme i kleberstein, bruke flintredskaper, ro i tradisjonelle trebåter og male korn på kvern og bake på grue.

Fra ull til flotte tråder

— Dette er noe vi aldri har vært med på før. Det er helt nytt for oss, men kjempegøy, sier Carolina Carter (13). Hun og andre fra gruppen sitter i dyp konsentrasjon i Dalestova. Ivrig opptatt av ull og spinning. Resultat: Flotte tvinnede tråder.

— Dette er ull som vi får rett fra sauen. Det var på denne måten de gjorde det før rokken ble oppfunnet, forteller Kari Thue, tekstilhåndverker på Hordamuseet, mens ulldottene flakser.

— Du gjør bare sånn, da blir det bra ull, viser nybegynner Frank Remi Fonnes (12).

— All den ullen skal også bli en tråd, peker Nathalie Eikås (12).

Foran veven sitter Alexander. Han vever på en oransje, grønn og hvit fillerye.

— Oops, der må jeg skifte til den andre trøen.

— Har du vevd alt det der?

— E' du galen? Så god er jeg ikke.

— Pass på, nå går du snart tom for tråd, sier Nathalie.

Kaker på kleberstein

I huset Fjellskål ved siden av er de i full gang med baking av klapsekake. De gamle typiske kaffekakene stekes på kleberstein.

— Nå er jeg spent på å smake. Det ser jo ut som pitabrød, sier Espen Hartvigsen (12).

— Hva smakte det?

— Mmm, det var godt. Det smaker ikke som pitabrød, men ... hmm, kanskje mel???

Han forteller at kakene skal være tynne og flate og de skal selvfølgelig være laget av mel!

— Det er kaker på en måte, skyter Sondre Nødtvedt (10) inn.

Jo, magisk skoledag er kult. Klart det.

KLAPSEKAKE: MArtha Furre (10) til venstre og Maria Rebnord (10) er i full gang med baking av klapsekake. <p/>FOTO: ØRJAN DEISZ