Anna var blant tusenvis av unger som sammen med foreldre var innom ulike brannstasjoner i Bergen i går.

3-åringen gyver løs med brannslangen. Med hjelmen på plass på hodet er hun ikke lenger redd den store kraftige slangen. Strålen slår i veggen med stor kraft, og Anna stråler, hun også.

Det har bodd en brannmann i oss alle. Mamma Heidi og pappa Daniel er stolte tilskuere, og lillebror Conrad (1) har god utsikt fra barnevognen.

— Mor er veldig brannredd og far er i forsikringsbransjen. Vi vil gjøre alt for å forebygge, sier Heidi Slettemoen.

Lurt å bevisstgjøre

I forbindelse med brannvernuken var det åpen brannstasjon for siste gang i den gamle hovedbrannstasjonen på Rådstuplassen.

— Vi kom hit med ungene for å se brannbiler, de er kanskje litt for små til å lære så mye ennå. Men det er lurt å være tidlig ute med å bevisstgjøre ungene. Vi hører stadig om barn som redder liv, sier Heidi Slettemoen.

Nylig gikk heltehistorien om syvåringen Jacob fra Eid i Nordfjord Norge rundt. Han reddet lillesøsteren sin. Hun fikk ikke puste, deres britiske mor fikk sjokk og husket ikke det riktige nummeret til ambulanse. Da tok sønnen på syv affære, ringte nødnummeret, forklarte hva som sto på og oversatte fra norsk til engelsk hva moren skulle gjøre .

Barna stiller spørsmål

Brannsjef Helge Eidsnes konstaterte smilende det store oppmøtet på brannstasjonene i går. Han er overbevist om at forebyggende brannvernarbeid som dette har stor effekt. Når barn lærer om brannvern, tar de gjerne rollen som oppdragere og vaktbikkjer hjemme.

— Mye av meningen med denne dagen er at barna skal stille foreldrene ubehagelige spørsmål når de kommer hjem. De tar med seg det de lærer her. De lærer nødnummeret 110 og husker det. Det er enkle kjøreregler. Barn spør gjerne om røykvarsler, og om hvor brannslokkingsapparatet er hjemme. De tar gjerne en titt på nattbordet, for å sjekke om lampen står slik at den kan falle ned eller få en bamse over seg. Mange foreldre blir svar skyldig, påpeker Eidsnes.

Selv kjenner han til flere eksempler der barn har avverget katastrofer.

— Det har hendt flere ganger at barn har ringt inn, sier brannsjefen.

Ungene fikk omvisning på brannstasjonen, de fikk se utstyr, brannbiler og holde brannslangen. Men det viktigste av alt var kunnskapsløypen, der ungene skulle svare på ti spørsmål. Premie var diplom, brannhjelm, et enda mer oppvakt barn og kanskje et noe tryggere hjem.

STRÅLTE: Med brannhjelmen på plass forsvant frykten hos Anna Slettemoen (3). Sammen med brannmann Jon Arve Haugen viste hun foreldrene hvordan man hanskes med en brannslange.
Apneseth Oddleiv