TRULS SYNNESTVEDT

Med foreldrene på slep ble ungene invitert på en smaksreise Vestlandet rundt, fra middelalder til lefsealder.

Og allerede ved kirketid lå sneken av stekte godsaker umiskjennelig i Bryggestredet med omliggende smitt og smau.

Der humørbonde Geir Styve fra Hjelmås vandret rundt med villsau i bånd — og matmons Erik Halvorsen veiledet køer av barn som ville lære å bake potetlefse.

— Bruk begge hendene, og alle fingrene, så kjevle, snu hele tiden, sånn ja!

Dyrisk festlig var det også for alle familiene som fulgte skiltet som pekte veien til «Levande dyr» på Bryggens bakhage. Der fant de både minigrisene Smitt og Smule, høna Vera med 19 kyllinger og villsauen Tindy, som tålmodig lot seg melke så det sprutet nesten helt opp i Øvregaten.

- Mye bedre enn tran!

Men, uhuu, aller mest spennende var kanskje heksebrygget. Servert av heksene Hanne «Huldra» Mellingen (15) og Ida «Tyrill» Kvinge (15), i kitler fra Hordamuseet og med selvsvertete heksetenner.

— Mye bedre enn tran, oppsummerte venninnene Flora Midttun Schofano (6), Dina Giæver (6) og Stella Midttun Schofano (8) da de litt skeptiske slurpet i seg hver sin skje av sjefsheks Bente Kronhaugs hostemikstur. Brygget på urter som anis, honning, mynte og noen heksehemmeligheter.

— Skikkelig godt, presiserte de tre venninnene. Noe vi kan bekrefte etter selv å ha våget oss på en skjefull heksedrikke, etter forsikringer om at drikken ville gjøre oss til en prins. Det stemte og nå mangler vi bare prinsessen.

- Fantastisk!

Skikkelig fornøyd i går var også Dirk Kohlmann Tvedt, en av Fylkesmannens og matfestivalens prosjektansvarlige.

— Fantastisk, det er det eneste ordet å ty til, jubler han mellom lefsekling fra Hardanger og cider fra Sogn.

Med været på sin side nesten til siste time i går klokken 17, har årets «Bønder i byd'n» vært en minst like stor suksess som fjorårets.

— Utstillerne har solgt så det holder og publikum har vært strålende fornøyd, konkluderer Kohlmann Tvedt.

— Under matfestivalen i fjor ble det talt sytti tusen innenfor Bryggens portaler, i år vil jeg tro at tallet blir noen tusen flere, håper han.

Begeistret er han også over oppslutningen rundt gårsdagens familiedag.

— Her er stappfullt med barn som får lære mye om mat og mattradisjoner.

Og at det blir matfestival på Bryggen neste år også, er han sikker på.

— Arrangementet i fjor var bra, og etter oppfølgeren i år er vi sikre på at Bryggen er rette stedet for dette arrangementet, jubler han med festival i stemmen.

Matfestival.

GJØGLER: Medlemmene av Bergen Byspill har satt fest og farge til matfestivalen på Bryggen i helgen.
SÅNN JA!: Martine Halse Stordal (5) får undervisning i lefsebakingens kunst av profesjonell matmons Erik Halvorsen.
HEKSEBRYGG: Spennende å smake heksedrikk brygget på urter, syntes Flora Midttun Schofano (6), Stella Midttun Schofano (8) og Dina Giæver (6). Heksene i bakgrunnen er Hanne Mellingen og Ida Kvinge.<br/>Foto: MARITA AAREKOL