– Vi venter tette byger langs kysten i løpet av dagen, men etterhvert vil nedbøren passere og vi får oppholdsvær, iallefall i ytre strøk. Utover kvelden blir det lettere skydekke og store sjanser for sol, sier meteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga på Vestlandet.

Dermed skulle det være håp om å få tent sankthansbålet i kveld selv om det nok kan være lurt å ta med seg ullgenseren. Temperaturen vil nemlig ikke komme opp i mer enn 11-13 grader. Men oppholdsværet kan bli kortvarig. Allerede ut på natten kommer en ny front inn til Vestlandskysten. Lørdag ventes frisk bris, regn og lave tåkeskyer.

Dyster statistikk Bergenserne er ellers godt vant med dårlig vær på sankthansaftenen. Statistikk fra Vervarslinga på Vestlandet viser at det har vært regn eller regnbyger 65 av kveldene de siste hundre årene. Verst var det mellom 1916 og 1928. Da regnet det hvert eneste år.

— Standarden er regn, yr og litt kjølig temperatur. Men det er jo ikke alltid snakk om så store nedbørsmengder da, sier meteorolog Dag Kvamme.

— Er juniværet verre enn andre måneder?

— Nedbørsmengden øker jevnt fra slutten av mai og utover sommeren, men i begynnelsen av perioden går dette relativt sent, sier Kvamme.

25 grader Den beste sankthansaften var utvilsomt i 1953. Natten til 24. juni dette året kom temperaturen aldri under 20 grader, og bergenserne kunne nyte hundreårets eneste sankthanstropenatt.

Selv om årets feiring blir av den kjølige sorten, er det varme i sikte. På søndag vil bygeaktiviteten avta igjen og vi får mer sol. På onsdag ser temperaturen ut til å stige igjen, og dersom prognosene slår til kommer sommeren tilbake neste helg.

— Lørdag ser det veldig bra ut. Da kan vi få temperaturer over 25 grader, sier meteorolog Anna Reistad.

LES OGSÅ

HELGE HANSEN