SILJE STAVRUM NOREVIK

— Dette er det diggeste ever, sier Eirik Hansen (9) på en blanding av norsk og engelsk. Han snakker om gratis godteri som er innkassert på Mulen, Idrettslaget Varegg har invitert til sankthansfeiring. Og når lykken ikke kommer som solstreif, kan man finne noe tilsvarende i en godtepose.

Nesten til topps i tønnebålet finnes formann i Varegg, Morten Brattland. Han har de vitale data for årets bål. Øverst troner noen slitte stoler, men ellers er bålet bygget over klassiske prinsipp.

— 250 paller, kalkulerer Brattland.

Tyve liter tennvæske måtte til for å få flammedannelse i pallehaugen. Ryktene forteller at noen spilte spill på toppen tidligere i dag.

Sommersolhverv

— Dette er obligatorisk, og kjekt, forsikrer Halldis Haukanes, korrekt antrukket i gjennomgult regntøy. Hånd i hånd med sin sølepyttplaskende datter Johanna.

Bergens Tidendes utsendte lurer på om sankthanskvelden er et pliktløp, med tanke på det lite grillvennlige været.

— Overhodet ikke, det er tradisjon, og vi treffer venner og naboer.

Fra en teltdekket scene strømmer fordums slagere fra Duo Eriands. "If tomorrow never comes", synger de, før de går over på Roy Orbinson.

— Hvor er sommeren, lurer Mari Hovden. Sammen med niesene Sara og Vilde tvedt skuer hun utover et landskap av paraplyer og fargerike regntøysett. Men lykkehjulet går sin evinnelige sirkelgang, det satses på navn som Olga, Signe, foreldrelommebøkene synes vidåpne. Kollektive smil rundt bålet. Ingen later til å bry seg med Sankthans har todelt opprinnelse. Delvis er den en markering av sommersolhverv. Altså den dagen hvor solen står aller høyest på himmelen.

Det eneste savnet Sofie K. Larssen, Synnøve S. Knoph og Frida Andersson vil stille til skue er:

-Sekkeløpet fra i fjor og et litt større bål.

HELGE HANSEN ( foto)<p/>