En delegasjon fra Rogaland SV skal onsdag forsøke å sanke stemmer blant rogalendinger som studerer ved Universitetet i Bergen.

Det er første gang fylkespartiet reiser ut for å skaffe velgere til eget fylke.

SV har de siste ukene rast på de fleste nasjonale meningsmålingene, og partiets førstekandidat i Rogaland, Hallgeir Langeland, er blant SV-toppene som står i størst fare for å ryke ut av Stortinget.

Han er imidlertid ikke selv med på turen til Bergen.

— Jeg må nok drive valgkamp i Rogaland denne uken, men vår ungdomskandidat reiser nordover til Bergen. Jeg syns dette høres ut som en klok idé, og noe som har vært planlagt lenge før de siste ukers dårlige meningsmålinger, sier Langeland.

Svært alvorlig situasjon

Ungdomskandidaten han snakker om, Eirik Faret Sakariassen, avviser at bergensturen vitner om at partiet hans er i ferd med å bli desperate.

— Det har sett dårlig ut omtrent hver eneste gang Hallgeir har stilt til valg, så vi er vante med å jobbe under press. Vi vet at det er mange fra Stavanger som studerer i Bergen, og vi må nå ut til disse. Vi er avhengige av alle stemmene vi kan få, sier Sakariassen.

Bergenspolitiker Gina Barstad skal også være med på onsdagens studentstunt, i et forsøk på å samle stemmer for sin førstekandidat, partileder Audun Lysbakken.

— Budskapet mitt kommer til å være at situasjonen er svært alvorlig for partiet. Alle som er opptatte av at det skal være en venstreside i Norge, må stemme SV nå, sier Barstad, selv Hordaland SVs andrekandidat til stortingsvalget.

- Stortinget uten sosialister

Det budskapet er slett ikke ulikt det partiets leder fremførte på en ekstraordinær pressekonferanse i Oslo lørdag. Bakteppet var katastrofale meningsmålinger fra NRK og BT, hvor partiet fikk en oppslutning på henholdsvis 2,5 og 3,1 prosent.

— Vi ber alle våre venner mobilisere, for nå står det om hele venstresidens fremtid. Dersom SV havner under sperregrensen, blir Stortinget uten sosialister for første gang på 40 år, og vi vil ha et storting uten en kraft til venstre for Arbeiderpartiet, sa Audun Lysbakken.

Appelerer til tvilerne

BT-kommentator og SV-historiker Frank Rossavik mener Lysbakkens argument er det beste SV har i innspurten av valgkampen: At uten et troverdig alternativ til venstre, kan Arbeiderpartiet uhindret gli mot høyre uten å risikere noe på motsatt flanke.

— Det er helt opplagt at SVs eksistens som politisk parti står i fare dersom de ryker ut av Stortinget nå. Da må Lysbakken appellere til tvilerne, til velgere som har stemt SV tidligere og til desillusjonerte medlemmer som er nedkjørte etter mer enn åtte år med tilbakegang. Han må overbevise disse velgerne til å gjøre en kraftanstrengelse nå, sier Rossavik.

— Langeland er desperat

Han mener det er en fordel for partiet at de elendige meningsmålingene har kommet såpass tidlig i valgkampen. Da har partiet tid til å mobilisere.

— Og det er nettopp det som skjer nå. SV har rundt 10.000 medlemmer, det er lite selv til norsk parti å være. Men, det er ganske mange som har stemt SV tidligere, og som kanskje kunne tenke seg å gjøre det igjen. Det er disse velgerne Lysbakken og de andre forsøker å nå, sier Rossavik.

Om Langelands valgkampstunt i Bergen, sier kommentatoren at det høres ut som et logisk trekk.

— SVs mandat i Rogaland er ikke spesielt trygt, og det har det egentlig aldri vært. Hallgeir Langeland begynner nok å bli desperat nå, og han trenger alle velgere han kan få tak i. Studenter er en gruppe velgere hvor SV er overrepresentert. Og det har alltid vært mange stavangerungdommer som studerer i Bergen, sier han.

- Dystert er normalt

Førstekandidat i Rogaland og stortingsrepresentant gjennom 16 år, Hallgeir Langeland, sier han med årene er blitt vant til dårlige meningsmålinger i forkant av valg.

— At det ser dystert ut, er normalsituasjonen for meg i et blå-blått Rogaland. Jeg har ikke mistet troen. Ofte må det dårlige meningsmålinger til for å få mange av våre velgere opp av sofaen, sier han.