I tre dager reiste de rundt på eldresentrene og underholdt med sang, musikk og diktlesing. Mange ble rørt til tårene da de hørte de gamle, kjære sangene fra sin egen skoletid: «No livnar det i lundar, no lauvast det i li», «Fagert er landet», «Mellom bakkar og berg», «O' mai du skjønne milde» og tilsvarende kjente sanger fra barneårene.

Alle tre jentene spilte piano på omgang, mens Anna også fant frem trompeten til avslutningsnummeret «Ja, vi elsker dette landet …»

Da reiste tilhørerne seg, noen støttet seg til gåstolen. Etterpå kom den hjertevarme applausen til jentene som hadde gitt dem et så velsignet og vakkert avbrudd i hverdagen.

Men det var ikke bare tilhørerne som ble grepet.

— Folk blir veldig rørt, og noen ganger kom det noen tårer fra oss også da vi så hvordan de reagerte, forteller Karianne Røyrane.

Enhver av oss har visst bare godt av å ta en tur innom et av eldresentrene våre. All honnør til dem som sliter der dag etter dag.

Elevenes valg

I skoleplanen finnes noe som kalles «Elevens valg», og de tre jentene valgte å spille og synge på eldresentrene.

— Vi gjorde det samme før jul, og syntes det var så greit at vi valgte dette nå også, fortsetter Karianne.

Jentene har vært heldige, og har flinke lærere som har lært dem å bli glad i musikk og sang. Pianolærer Trud Fagerheim ved Gimle har lært dem alle melodiene, og Liv Kjos Gjerde på Haukeland skole benyttet hver ledige stund til å undervise klassen i sang og musikk. Det var også hun som satte dem på ideen. Den gangen underholdt de hver jul på St. Sunniva, forteller de tre som alle er 13 år gamle.

Umiddelbart etter at de tre var ferdig med opptredenen, reiste Åse Blindheim fra Engensenteret seg og takket.

— Tusen takk. Dette var overraskende og utrolig kjekt. Og så rørende!

Familien stiller opp

Da vi møtte jentene på Engensenteret var alle tre i flotte bunader som mormor til hver av jentene har sydd.

Karianne Røyrane i Hardangerbunad, Ingrid Onarheim i Sunnmørsbunad og Anna Lønning Gjertsen i grønn hverdagsbunad som mormoren sydde da hun var 16 år.

De tre jentene er tydelig stolte av familien sin, av mødre, fedre og besteforeldre som støtter, hjelper og frakter til og fra.

— Der sitter mormor som har sydd bunaden min, og der sitter farmor, sier Karianne glad.

— Kan du være så snill å skrive at vi har det veldig bra på Gimle. Alt er ikke så gale som noen tror, legger de tre til. Det lover vi.

TRE ENGLER. Fra venstre Anna Lønning Gjertsen, Karianne Røyrane og Ingrid Onarheim, alle 13 år gamle. Fremfor sitter Hans Onarheim (77) som bor på Engensenteret. Hans er Ingrids farfar.<p/>FOTO: ØYVIND ASK