TORBJØRN GREIPSLAND

Hun gikk på Sandviken skole og senere Rothaugen før hun begynte på husflidsskole for å bli klesdesigner.

— 18 år gammel dro jeg til London for et norsk firma. Sto i et butikklokale i Harrod's fashionable butikksenter for å selge dundyner for et norsk firma. Antrekket var norsk bunad. Det var artig og hyggelig, sier hun om sitt første arbeidsår.

Så måtte hun hjem til mor og far før hun ville ut og se mer av verden. Nina fikk jobb i Vingreiser, noe som førte henne til ulike steder på kloden. De siste to årene for Vingreiser var hun stasjonert i Barcelona.

— I 1984 fikk jeg telefon fra min bror som da bodde i Hawaii. Han hadde åpnet kontor for familiebedriften Elsafe. Min far hadde oppfunnet safen som nå brukes på hoteller verden over.

Norsk safe i Honolulu

— Den første safen i Honolulu ble faktisk installert i hotellet vi nå er i, Ala Moana, i 1982. Til 1989 var jeg administrativ leder for firmaet her i Honolulu og vi hadde 20 ansatte. Men så ble Elsafe kjøpt opp av Vingcard, de hadde et annet opplegg for virksomheten, reduserte antall ansatte her i Honolulu til fire, og jeg måtte slutte.

— Litt trist, sier Nina, som hadde vokst opp med en safe i hjemmet der faren stadig gjorde forbedringer på den.

I Honolulu ble Nina kjent med Charles Fasi, sønn til Honolulus borgermester Frank Fasi. Ett års tid senere giftet de seg. Dermed kom Nina inn i en familie som sto meget sentralt i Honolulus offentlige liv. Blant nordmennene i Honolulu har Frank Fasi et meget godt ord på seg som en handlingens mann. Han ble gjenvalgt flere ganger og var borgermester i til sammen 23 år.

President Bush og prinser

— Som svigerdatter til borgermesteren ble du vel med på en rekke begivenheter?

— Ja, vi ble med på en rekke offisielle begivenheter og middager med politikere fra mange land og prinser fra Østen. President George Bush, far til nåværende USA-president, var en av dem som vi var i teselskap sammen med. Det var et interessant og et annerledes liv enn det jeg var vant til, forteller Nina Fasi.

Hun mener den kontakten hun da etablerte, medvirket til at hun ble spurt om å bli norsk ulønnet konsul i staten Hawaii.

— Som konsul er det vel en del selskapelige arrangementer som du deltar i?

— Det er mindre enn før. Men jeg deltar på feiringer av andre lands nasjonaldager, og for eksempel den japanske keiserens bursdag. Siden 1834 har det eksistert en sammenslutning kalt Consular Corps og Hawaii, der omkring 50 konsuler er medlemmer. For tiden er jeg sekretær i denne foreningen, og har med invitasjon til de ulike sammenhenger å gjøre. En gang i måneden samles vi til lunsj. I november er det internasjonal kveld, og da bringer vi med oss hver vår nasjonale rett.

— Og hva bringer du med deg?

— Norsk røkelaks med eggerøre, sier Nina.

Liten kontakt

Hawaii har siden 1897 været amerikansk territorium, og siden 1959 den 50. stat i USA. Men kontakten med det offisielle Norge er liten. Verken statsråder eller parlamentarikere har besøkt de mange nordmenn på Hawaii.

Ved folketellingen i 2000 opplyste over 9000 hawaiiere at de i hadde norsk folketilknytning - det vil si norsk blod i årene. Så det norske innslaget er betydelig, selv om de er en minoritet blant de mange folkeslagene på øyene.

Daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja besøkte Hawaii på deres bryllupsreise, og kronprins Haakon var der for noen år siden da han var student i California, men dette var ikke offisielle besøk.

I 2006 kan det feires 125-års jubileum for de mange hundre emigrantene som kom med to skip til Hawaii i 1881, og muligens kan det bli etablert nærmere kontakt mellom det offisielle Norge og Hawaii.

— Utskriving av pass hører vel med til de oppgaver du har som norsk konsul?

— De fleste konsulene på Hawaii skriver ikke ut pass fordi det skal foretas ganske grundige kontroller før man får nytt pass, og det gjøres fra fastlandet. Men selv skriver jeg nok ut 20-25 pass i året til folk som har mistet det. Ellers hender det jeg må hjelpe studenter som har fått ulike problemer. Men kommer folk for å be om en pengestøtte, så kan vi ikke gi det, sier konsulen.

Hun opplyser at det i for tiden er 100 norske studenter på Hawaii Pasific University i Honolulu. Et par av disse er fra Bergen.

Ellers finnes det en del norske statsborgere som nyter pensjonisttilværelsen på Hawaii. Noen av disse ønsker informasjon om de trygderettigheter de har, og det hjelper hun med.

På sporet

— De aller fleste sakene jeg jobber med, er meget hyggelige saker, sier konsulen.

Blant de hyggelige oppdrag var å bistå Tore Strømøy da han var på leiting etter Schjetnans-øyen. Og da en norsk kvinne hadde engasjert Tore på sporet til å finne sin halvsøster i USA, bistod konsulen ham. Kvinnen ble oppsporet på øyen Maui, og deltok i ett av programmene hans til alles store glede.

Nordmennene på Hawaii, det vil si de som bor på øyen Oahu der hovedstaden Honolulu ligger, kom inntil for få år siden sammen både til feiring av både Sankthans, jul og 17. mai. Men aktiviteten dabbet av. Men i fjor ble det invitert til samling hjemme hos konsulen.

— Vi sendte 30 invitasjoner til folk vi hadde adressene til og 35 kom, så interessen var betydelig, smiler Nina Fasi, og sier de vil samles til en liknende markering neste år.

KONSUL NINA FASI studerer noen av de nydelige blomstene man ser over alt på Hawaii, slik som her i foajeen på det flotte og tradisjonsrike hotellet Ali Moana.<p/>FOTO: TORBJØRN GREIPSLAND