— Hun er siktet for å ha forøkt å ha drept et annet menneske ved å kaste henne i sjøen. Vi venter på de sakkyndiges vurderinger for å finne ut om hun er strafferettslig tilregnelig, sier politiadvokat Elisabeth Deinboll.

Følte seg utsatt for komplott

En mørk og kald novemberkveld i fjor gikk den 44 år gamle psykiatriske pasienten tur på Måseskjæret sammen med en pleier.

Turen fikk en brutal slutt, da pasienten plutselig skubbet pleieren utfor kaien, slik at hun blir liggende og kave i iskaldt sjøvann. Les mer her.

I avhør skal pasienten ha forklart at hun gjorde dette fordi hun følte seg utsatt for et komplott. Hun var ikke vant til å gå på så lange turer som hun hadde gjort akkurat denne kvelden og trodde at noe skulle skje med henne.

Pasienten stakk så av fra stedet, mens pleieren ble liggende igjen i vannet og rope om hjelp. Vitner på stedet hørte ropene fra sjøen, men klarte ikke skjønne hvor de kom fra.

— Jeg så henne ikke først, for det var så mørkt. Jeg ropte tilbake for å finne ut hvor hun lå. Hun ropte tilbake «Her er jeg. Jeg er kald, du må hjelpe meg». Det var umulig å rekke ned til henne, og hun klamret seg fast til muren, fortalte Thor Hellebø, som var med på å hjelpe henne.

Kvinnen hadde ligget 10-15 minutter i sjøen før hun fikk hjelp, og var livredd og kald da hun kom på land og fortalte hva som var skjedd.

Siktet for drapsforsøk i mai

Kvinnen som kastet henne på sjøen, ble pågrepet av politiet noen timer senere. Politiet startet etterforskning, men først i mai i år ble hun offisielt siktet for drapsforsøk på pleieren.

Etterforskningen har tatt lang tid og alle avhørene av kvinnen er blitt tatt på Sandviken sykehus, hvor den 44 år gamle pasienten fortsatt er innlagt.

Politiet venter nå de sakkyndiges vurdering av kvinnen, før de sender sin innstilling til statsadvokaten som skal avgjøre om kvinnen skal tiltales for drapsforsøk.

— Dette er en meget alvorlig sak. Den handler om en kvinne som er blitt kastet i iskaldt sjøvann og forlatt helt hjelpeløs. Dersom de sakkyndige ikke mener at siktede er strafferettslig tilregnelig, kan det bli aktuelt å forfølge saken videre, slik at vi får en avgjørelse på at hun skal overføres til tvungen psykisk helsevern.

Siktet for drapsforsøk i mai

Advokaten til kvinnen, Petter Rysst, mener saken dypest sett handler om en kvinne som har fått et sviktede behandlingstilbud.

— Min klient erkjenner ikke staffskyld for det hun er siktet for. Dette er snakk om en pasient som over lang tid ikke har fått den behandling hun skulle hatt. Hun har vært innom flere korttidsplasser, men det hun trenger er en langtidsplass, sier Rysst.

Kvinnen som ble kastet på sjøen, jobbet i et vikariat på Sandviken sykehus. Hun fortsatte i stillingen sin frem til sommeren.

Hun ønsker ikke å snakke til media om det hun opplevde, men sier gjennom sin arbeidsgiver at hun har hatt det tøft i ettertid av hendelsen. God oppfølging og krisehjelp har likevel gjort det mulig for henne å fortsette i jobben. Kvinnen er nå tilkallingsvikar på Sandviken sykehus.

Her ble den kvinnelige pleieren dyttet på sjøen i fjor.
Silje Katrine Robinson
Naboer fikk kvinnen på land ved hjelp av dette elektrikerrøret.
Silje Katrine Robinson