— Det er på høy tid at vi legger forholdene mer til rette for de yngste barna i sentrum, og her har vi en enestående mulighet.

Siv Gørbitz står utenfor nettinggjerdet og ser inn på Festplassen. Sønnen Fabian (1 1/2) løper rundt på plenen og hviner fornøyd. Ikke vet han at mamma irriterer seg grønn over barneforholdene i sentrum.

Men det gjør hun altså. Og nå vil hun få gjort noe med det. Et av ønskene er en gedigen sandkasse på Festplassen.

— Jeg vil ha den midt i byen. Ikke på Nordnes, ikke på Nygårdshøyden, men midt i byen.

Idé fra Paris

Gørbitz var nylig på bryllupsreise i Paris, og der fant hun småbarnstilbudet hun lengter etter her. Svære sandkasser sentralt plassert.

— Ungene lekte fint med andre barn, foreldrene satt på benker rundt sandkassen og pratet og drakk kaffe. Sånn vil jeg ha det her også. Det må jo kunne gå an å treffe en venninne i byen og slå av en prat selv om man har småbarn, sier Gørbitz.

Fra før har den engasjerte damen tenåringsbarn.

— Det begynner å bli en stund siden jeg var småbarnsmor, og jeg hadde glemt hvor knotete det er å oppholde seg i sentrum med en aktiv ettåring, sier Gørbitz og legger til: - Hvorfor fjernet de lekeapparatet på Torgallmenningen? Det var jo kjempepopulært!

I tillegg til å være småbarnsmamma er Siv Gørbitz Frp-politiker, kulturskolekonsulent og sitter i komiteen for administrasjons- og byutvikling. Hun har sendt et brev til bydelsadministrasjonen der hun tar opp barn i sentrum som tema, og blant annet foreslår store sandkasser i sentrum.

— Jeg har fått positiv innstilling fra administrasjonen, og nå vil den ta kontakt med aktuelle instanser, sier Gørbitz.

Ingen umulig tanke

Bydelsdirektør i Bergenhus, Ole Vorland, synes Gørbitz har et viktig poeng.

— Det er veldig lett å se byen med voksne øyne, og gjennom sentrumsplanen er vi forpliktet til også å ta hensyn til barn og unge.

Parksjef Sissel Lerum er også positiv til forslaget.

— Et artig innspill. På selve den store åpne plassen vil det nok ikke passe inn med noen sandkasse, sier Lerum.

Men siden isbanen nå skal plasseres i området rundt Michelsen-statuen, vil det bli en grusdekket plass der om sommeren.

— I dette mer intime rommet kan det kanskje være rom for barneaktiviteter om sommeren. Vi tar det med i planleggingen, så får vi se, sier parksjefen.

Administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Helge Dyrnes, er ikke sikker på om Festplassen er rette stedet for en sandkasse.

— Jeg ville tro at Tårnplass er bedre egnet. Det ligger nær Barnas Hus og er like sentralt. Uansett er jeg enig i at sentrum mangler opplevelser for barn, og bykjernen er en viktig del av Bergens identitet, sier Dyrnes.

Så får vi se om det kommer noen sandkasse i by'n før Fabian når skolealder.

BARNA I SENTRUM: Siv Gørbitz, mor til Fabian (1 1/2) er ikke imponert over tilbudet til småbarn i Bergen sentrum. I Paris fant hun løsningen - gedigne sandkasser midt i byen, med gode benker rundt. Hvorfor ikke en på den nye Festplassen. <p/>FOTO: ARNE NILSEN