Politiet ba om lukkede dører, men Follo tingrett avviste kravet da Lommemann-saken var oppe til ny behandling i dag.

Dermed ble fenglingsmøtet holdt for åpne dører. Dommeren minnet imidlertid om at det er forbudt for pressen å referere det som ble sagt.

Påanker kjennelsen

Politiadvokat Jorid Kile Berg krevde nye fire uker i varetekt, med brev— og besøkskontroll. Retten ga medhold i fire uker, men ikke med kontroll. Dommeren er ikke enig i at det er fare for bevisforspillelse, men mener det kan støte allmennhetens rettsfølelse dersom 55-åringen løslates.

— Vi får bare ta til etterretning at retten ikke mener det er fare for bevisforspillelse, men vi er uenig med retten og har påanket kjennelsen, sier Kile Berg.

Hun fikk rettens medhold i at det gis oppsettende virkning på dette punktet.

Overrasket

— Min klient var overrasket over at rettsmøtet gikk for åpne dører, men etter mitt syn var det en riktig avgjørelse av dommeren. Det ga mediene mulighet til å følge med på det som skjer, det er ikke nødvendig med så mye hemmelighold lenger, sier forsvarer Tor Erling Staff.

Han er også enig med dommeren i at det ikke foreligger noen fare for bevisforspillelse. Og selv om 55-åringen i utgangspunktet samtykket til brev- og besøkskontroll i fire nye uker, synes ikke Staff politiet har grunnlag for å kreve det.

— Det er ikke noen sannsynlighet for at min klient kommer til å forspille bevis. Derimot er det viktig for ham å få ha kontakt med familien, blant annet omkring sin forretningsdrift, sier Staff.

Politiet ville i utgangspunktet kreve at 55-åringen også i de neste ukene fikk forbud mot å lese aviser eller se på TV. Men like før rettsmøtet kom påtalemyndighet og forsvarer sammen frem til at dette kravet skulle frafalles.

— Vi foretok en vurdering før rettsmøtet om dette, og anså det ikke for nødvendig med et slikt forbud lenger. Så vil det jo vise seg om det var en riktig avgjørelse, sier politiadvokat Kile Berg.

Naturprogrammer Ifølge forsvarer Tor Erling Staff kommer 55-åringen ikke til å følge med på sin egen sak i mediene.

— Han er ikke interessert i nyheter, men han vil gjerne ha anledning til å se naturprogrammer og lignende på fjernsyn,sier Staff.

Ifølge advokaten er det fortsatt liten sannsynlighet for at den siktede 55-åringen kommer til å la seg avhøre med det første.

— Det er en reaksjon på det han oppfatter som en uthengning gjennom måneder fra politiets side. Jeg tror han selv på mange måter ønsker å forklare seg, men etter mitt syn som forsvarer er ikke det tilrådelig nå.

Så ikke på journalistene

Den siktede 55-åringen var selv på plass i tinghuset i Ski. Han kastet et blikk i pressens retning idet han ankom rettssalen, men holdt blikket festet på dommer og aktor under rettsmøtet.

55-åringen, som var iført dongeribukse og en blå genser, svarte med klar stemme på dommerens spørsmål.

55-åringen nekter fremdeles å stille opp til avhør og personkonfrontasjon.

— Det vil ta lenger tid så lenge han ikke gir opplysninger som vi kan sjekke ut. Det gjør det vanskeligere for oss, sier Kile Berg.

Hun sier videre at de ikke har villet utvide siktelsen ennå, fordi de vil være relativt sikre på at de når frem med sakene når de inkluderer dem i siktelsen.

— Men vi etterforsker fortsatt disse sakene, sier Kile Berg.

Vil holde ham fengslet

Politiet ønsker i utgangspunktet å holde 55-åringen fengslet frem til hovedforhandlingen begynner.

— Jeg tør ennå ikke å si noe om når det kan bli, sier Kile Berg.

Den antatte Lommemannen er i dag formelt siktet for elleve forhold som omhandler seksuell omgang med barn etter straffelovens paragraf 195.

Politiadvokatene Knut Inge Stavang og Jorid Kile Berg ber om nye fire uker i det andre fengslingsmøtet for den siktede 55-åringen.
LIV SOLLI OKKENHAUG (MMS)
Forsvarer Tor Erling Staff i retten.
LIV SOLLI OKKENHAUG (MMS)