Ungdomsorganisasjonen Juvente gjennomførte nylig en kontroll i Arnas syv dagligvareforretninger. De sendte inn tre ungdommer på 14, 15 og 17 år for å prøve å kjøpe øl.

Alle butikkene strøk på testen.

Artikkelen fortsetter under videoen...

— Altfor dårlig

  • Ungdommene fikk instrukser på forhånd om å oppføre seg helt normalt. Ingen skulle prøve å overbevise kassebetjeningen om at de var eldre, for eksempel ved å vise falskt ID-kort eller vifte med bilnøkler. 14-åringen fikk ikke kjøpt øl i noen av butikkene, men i én av butikkene fikk både 15-åringen og 17-åringen kjøpe uten problemer - Kiwi på Arnatveit, forklarer Leif-Helge Molvik, leder i Hordaland krets av Juvente til Bygdanytt.

I alle de andre butikkene ble enten 15- eller 17-åringen stoppet, mens den andre fikk dra ut med alkohol i bæreposene.

— Dette er helt klart for dårlig. Men jeg er egentlig ikke veldig overrasket over resultatet. På landsbasis selger over 40 prosent av alle butikkene alkohol til mindreårige. I Bergen og Arna har tallet alltid ligget over 50 prosent, kommenterer Molvik til avisen.

Tidligere har Juvente holdt en lignende aksjon i Fyllingsdalen der ti av ti butikker solgte alkohol til mindreårige.

Lover reprimande

  • Dette er helt forkastelig, og det finnes ingen tilgivelse, sier lederen for kontor for skjenkesaker i Bergen, Gro Gaarder.

Hun lover å ta en skjennepreken med butikkene i Arna.

Daglig leder ved en av butikkene som ikke klarte å holde seg på matten, Dag-Halvor Evjen ved Kiwi på Arnatveit, legger seg flat.

— Uff da, det beklager jeg sterkt, sånt skal klart ikke skje, sier han til avisen.