Klokken 11 onsdag formiddag rullet en danskregistrert varebil foran inngangen til Akvariet i Bergen. I lasterommet lå tre kasser, som hver inneholdt en nilkrokodille. Samson på fire meter og 300 kilo. Samt hans to koner — begge drøyt tre meter og mellom 150 til 200 kilo.

Populære

Direktør Kees Oscar Ekeli er begeistret for nykomlingene.

— Det er ikke så spesielt med nilkrokodiller i og for seg, men at de er såpass store er sjeldent i fangenskap, sier Ekeli.

Akvariedirektøren tror også at Samson og hans to koner vil bli populære innslag.

— Vi er så heldige at det vi liker å jobbe med, det vil publikum også se. Nilkrokodillene vil nok trekke en del folk, mener Ekeli.

Hvis man skal dømme etter folkemengden som hadde møtt opp for å ta imot krokodillene, har han helt rett. Opptil flere barnehager, småbarnsfamilier og turister fulgte spent med da de livsfarlige nilkrokodillene ble lastet av bilen.

Tok farvel

René Hedegård fra Krokodillezoo i Danmark fulgte dyrene på danskebåten. Han tror de vil få det godt i Bergen.

— Lokalene her er gode og varme, og det ser ut som de kommer til å trives. Nilkrokodillene skal være her i Bergen i to år, siden vi må ha plass i Danmark til to truede sorte kaimaner fra Ecuador. Det er likevel litt vemodig å levere dem fra oss her, sier Hedegård.

Båret av elleve

I underetasjen sto Samsons nye hjem klart. Tre utstillinger var slått sammen til en for å få plass til de store reptilene, som ble båret ned to etasjer i trekasser. De første to, hunnkrokodillene, kom seg vel uti vannet før de gjemte seg for publikum.

Til slutt var det Samson selv som skulle til pers. Kassen med ham var så tung at elleve dyrepassere måtte til for å bære den ned, og de slet med å runde svingene i trappene. Vel nede ble kassen stilt på plass pekende ned i vannet, og Samson gled rolig ut i sitt nye hjem.

— Det ser ut som han har det bra, sier René Hedegård.

- Perfekt

Reptilansvarlig Remi Andersen er glad for å ha nilkrokodillene på plass.

— Dette gikk over all forventning. Det er veldig få så store nilkrokodiller i Europa, og det er perfekt og fantastisk at de nå er her på Akvariet, gliser reptilentusiasten.

Andersen var også med og gjorde dem klare for transporten til Bergen.

— Det var viktig at vi brukte så kort tid som mulig på å få dem inn i kassen, slik at de ikke ble for stresset. De kan faktisk dø av stress, så vi brukte bare 40 sekunder fra løkken ble plassert rundt dem til de var i kassen, sier Remi Andersen.

Vil du ta turen til Akvariet for å se på beistene?

Ørjan Deisz
Ørjan Deisz
Ørjan Deisz
Ørjan Deisz
Ørjan Deisz