TOR KRISTIANSEN — Fra oss politikeres side er det en oppriktig vilje til å lytte mer til skolene og elevene før vi tar den endelige beslutning i denne saken, sier Atle Mildestveit, V, til bt.no.

Han er talsmann for flertallet bestående av Ap, KrF, Sp og V, som i sikret at avgjørelsen utsettes til møtet i mars. Fylkestinget ber administrasjonen sammen med tre medlemmer fra Komité for næring og utdanning vurdere fordeler og ulemper for sammenslåing. Innsparingsmålet er 4,7 mill. kr, men det åpnes for varig sparing på andre områder enn ved sammenslåing av skoler.

Engasjement

Det var temperatur og engasjement i debatten og skolen og budsjettet i Fylkestinget i går. Nærvær av 300 elever i og utenfor møtesalen bidro også til det. ýMer penger til skolený, sang elevene og ropte ýVi vil, vi vil stoppe kuttetý. Bare 100 fikk plass i salen, resten måtte nøye seg med sitteplass på gulvet eller ståplass i gangene. Via TV-skjermer fulgte de ivrig debatten.

Fylkespolitikerne har gjort et interessant politisk arbeid i skolespørsmål denne høsten. Manger og Osterøy videregående skoler er reddet fra nedleggelse. Trebåtlinjen i Jondal beholdes. Det er funnet mer penger til støtteundervisning og PPT. Austrheim videregående skole får beholde sitt tilbud uten at Lindås gymnas må flytte over klasser.

Både representanter for elevene og lærerne fikk møte lederne for de politiske partiene i Fylkestinget i går. - Vi frykter mer rus og dårligere forhold mellom elevene, sa elevleder Sunniva Schultze-Florey ved Bergen yrkesskole og Kine Fagerheim fra Krohnsminde videregående skole. Karoline Myklebust, leder for Elevorganisasjonen i Hordaland, fryktet et dårligere skolemiljø. Asle Nævdal, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet, bad politikerne beholde IKT-ansvarlige ved samtlige skoler i en tid der IKT integreres i alle fag.

Politikerne bekymret

Turid Visnes, Ap, refset sentrale politikere som bruker store ord om å satse på skolen, men sultefôrer den lokalt. Magnar Lussand, Sp, var redd vi ser følgende av en villet politikk. Han fryktet at sentrale politikere også vil spille skolen fra fylkespolitikerne slik de har gjort med sykehusene.

Flere politikere ga uttrykk for at det ble opplevd som nyttig å debattere skolen fordi den nå er blitt en særdeles viktig del av skolepolitikken.

FYLTE SALEN: Luften ble så tett når flere hundre elever fylte salen at de uten stolplass ble sendt på gangen.