Torsdag kveld ble Schjelderup enstemmig valgt til Aps byrådslederkandidat.

— Det har vært mye rot og dårlige resultater. Østlendingene ler av oss. Dette går ikke lenger. Vi må få optimismen og gjennomføringskraften tilbake, sa Schjelderup i sin takketale.

Han fortsatte:

— Nei, jeg snakker ikke bare om Brann. Helseskadelig inneklima for skoleelever, et latterliggjort Fisketorg, først vekk med eiendomsskatten og så tilbake med eiendomsskatten, bybanerot, giftig byluft og en snarlig firedobling av bykassens gjeld siden de blå overtok i 2003. Det er ikke bare på Brann Stadion det må ryddes opp.

At Schjelderup brukte Brann som innledning på talen sin, var neppe tilfeldig. Han var selv styreleder i Sportsklubben i årene 1999-2000. Som leder i nominasjonskomiteen, Terje Ohnstad, sa:

— Det var år da Brann spilte cupfinale og tok sølv i serien. Nå vil de ha utskiftninger oppe på Stadion. Derfor er vi glad for at Harald vil gjøre en innsats for partiet de neste fire årene.

Lover åpenhet

Schjelderup minnet likevel møtet om at Ap ikke vinner valget på å være negative.

— Vi skal være forutsigbare og trygge i den økonomiske politikken, men likevel være nyskapende når vi skal finne nye velferdsløsninger sammen med de ansatte. Vi skal være mer åpen før beslutningene i bystyret skal fattes, men ha større gjennomføringsevne etter beslutningene er fattet.

Med det siste mener han at et Ap-byråd vil endre beslutningsprosessene.

— Vi vil fortelle hva vi tenker før beslutningen er tatt i byråd, og invitere organisasjoner og andre inn i drøftingene. Jeg tror det er helt nødvendig dersom ordningen med byregjering skal overleve, sier han.

Eldreopprør slått ned

Ingen utfordret verken Schjelderup eller ordførerkandidat Marte Mjøs Persen. De syv øverste ble valgt med akklamasjon.

Men på åttendeplassen ble det en liten kamp, frontet av representanter for den eldre garde og Fyllingsdalen partilag. De ville ha inn rutinerte Liv Smith i stedet for Linn Katrin Pilskog fra fagbevegelsens partilag.

— Folk i Fyllingsdalen må ikke måtte lete langt nedover listen for finne kandidater fra sin bydel, mente veteranen Arne Jakobsen, som fortalte at han var på sitt første nominasjonsmøte i 1957.

Også Eirik Johannesen fra Fyllingsdalen partilag kjempet for Liv Smith.

— Hun er en dyktig, engasjerende politiker. Hun har vært medlem av finanskomiteen tidligere, og har jobbet som rådmann i Kvænangen kommune. Liv kan være en god kandidat som finansbyråd, mente han.

AUF og Rasmus Rasmussen tok kraftig til orde for Pilskog, i en debatt som til dels endte med buing og latter fra salen.

Til slutt vant Pilskog avstemningen med 83 mot 18 stemmer. Smith endte på 18. plass.

Listen

Dette er de ti øverste på Aps valgliste:

  1. Harald Schjelderup (født 1968)
  2. Marte Mjøs Persen (født 1975)
  3. Pål Hafstad Thorsen (født 1980)
  4. Linn Kristin Engø (født 1993)
  5. Rune Bakervik (født 1970)
  6. Lubna Jaffery (født 1980)
  7. Geir Steinar Dale (født 1962)
  8. Linn Katrin Pilskog (født 1988)
  9. Roger Valhammer (født 1984)
  10. Lillian Vangberg (født 1958