Den 18 år gamle AUF-jenten er en av de mange som aldri kom tilbake fra Utøya. En fullsatt kirke på Askøy tok farvel med Silje.

Til stede var byrådskandidat Harald Schjelderup fra Ap, samt stortingsrepresentantene Tove Brandvik (Ap), Jette Christensen (Ap), Dag Ole Teigen (Ap), Magne Rommetveit og Laila Dåvøy (KrF). Statssekretær Per Rune Henriksen og tidligere statsråd Ranveig Frøiland var også til stede.

Omsorgsfull

— Livet smilte til henne, men så ble det brått slutt. 22. juli ble hun offer for den meningsløse ondskapen som fant sted på Utøya, sa sokneprest Peter R. Johansen.

DREPT: Silje Stamneshagen.

Han beskrev en svært blid jente, flink og omsorgsfull.Sognepresten fortalte om hennes engasjement i AUF.

— Hun brant spesielt for å inkludere mennesker, spesielt de som var litt på siden av samfunnet, sa han.

— Verden har nå blitt et fattigere sted, sa soknepresten.

- Vakre Silje med det varme hjertet

Jette Christensen talte på vegne av Arbeiderpartiet.

— At Silje er vekke, er ikke til å begripe. Vakre Silje med det varme hjertet og kloke hodet. Det var Silje som skulle sikre at deres unger hadde frisk luft å puste i. Det var Silje som skulle redde miljøet. Hun hadde et så sterkt engasjement at vi ikke hadde noe annet valg enn å kjempe sammen med henne. Jeg skal gjøre hva jeg kan hver dag for at verden skal bli slik du ønsket den skulle bli, sa Christensen.

Fungerende ordfører i Askøy kommune, Siv Høgtun (H), talte også.

— Silje var en fantastisk jente, aktiv både i musikk og politikk. Det vil alltid være et tomrom etter Silje. De grunnleggende ideene om frihet og demokrati som Silje stod for skal leve videre.

Rektor ved Askøy videregående skole, Sigrid Hiller, talte om en oppvakt elev.

— Hun var nysgjerrig og vitebegjærlig. Hun stilte spørsmål fordi hun ville forstå. For lærerne er det lett å forstå at hun ville engasjere seg politisk. Hun ville at alle skulle bli sett og respektert. Silje var tenksom og ønsket å gjøre verden et bedre sted å leve.

Slik var Silje

Silje Stamneshagen brant for miljøet.John Helge Høgli (18) , leder for Askøy AUF, har tidligere fortalt at hun gjerne lekset opp for medelever dersom de kastet sigarettsneiper fra seg på gaten.

— Jeg beundret engasjementet hennes. Hun ville gjøre en forskjell i lokalmiljøet. Hørte hun noen snakke politikk, meldte hun seg inn i samtalen med én gang. Men det tok tid før hun meldte seg inn i lokallaget, fordi hun fryktet at ungdomspolitikken skulle være altfor seriøs.