Sjelden eller aldri har så mange stuepiker, servitører og andre hotellansatte deltatt under en 1. mai-markering i Bergen. Hotell— og restaurantarbeiderforbundet hadde den desidert største kontingenten bak de røde faner. Mange av dem hadde aldri tidligere deltatt på arbeiderbevegelsens store kampdag.

— Jeg pleier alltid å arbeide på 1. mai, men i år er jo alt litt annerledes, smiler Nina Søvig, stuepike på Hotel Rosenkrantz.

Tjener 210.000 kroner

Sammen med 12 organiserte kolleger på hotellet er hun i streik på femtende dagen. Nå er det ledelsen som skifter laken og støvsuger rommene. 35-åringen mener det er på høy tid arbeidsgiverne gir henne og arbeidskollegene en anstendig lønn.

— Etter femten år på hotellet tjener jeg 210.000 kroner, inkludert alle tillegg, sier hun. Under streiken er det enda tøffere, med 200 kroner i streikebidrag. - Men de som har barn å forsørge, har det enda verre enn meg, sier hun.

Hotell- og restaurantarbeiderne var plassert i fremste rekke i toget. Nestleder for fagforeningen i Hordaland, Sølvi Kullerud holdt en av hovedappellene på Torgallmenningen.

— Forleden leste jeg at ingen trives så godt på jobben som folkene i min bransje. Ja, vi trives på jobb. Vi gir av oss selv for at gjestene skal få en opplevelse, sa Kullerud. Men hun la til at omtanken og service-innstillingen koster:

Feit lønn og stresskoffert

— Vi vil ha noe igjen for å være sosiale på jobb, for å ofre samvær med familie og venner. Vår kveld starter klokken 21, og har en verdi på seks kroner timen, sa Kullerud, som også fremhevet kvinnedominansen i lavlønnsgruppen.

— Når skal vi bli tatt på alvor og få en anstendig lønn? Er vi dømt til å finne oss en mann med feit lønn og stresskoffert som kan forsørge oss, spurte den tillitsvalgte.

Nestleder i LO, Roar Flåthen, sa i sin hovedtale at arbeidsgiverne må ta det hele og fulle ansvaret for konflikten i Hotell- og restaurant-oppgjøret.

Flåthen angrep også Bondevik-regjeringen for høyredreiningen, privatiseringsiveren og angrep på arbeidstakernes rettigheter:

— Folk blir ikke friskere av at sykelønnsordningen svekkes. Og presset på arbeidstakerne blir ikke mindre om taket på overtidsbruken blir hevet, sa Flåthen.

Et tjuetall ambulansesjåfører gjorde seg også bemerket i toget. De kjemper både mot å legge tjenesten ut på anbud, og nedleggelse av brannstasjonen i Arna. Og kabinansatte i Braathens benyttet også 1. mai til å gi uttrykk for sin harme over planene om masseoppsigelser.

Tradisjonell markering

Et par tusen mennesker hadde trosset regn og sur vind, og hutret seg gjennom bygatene bak musikkkorps og paroler.

Langt bak i toget gikk tre jenter bak med en solsikke-figur og plakat med teksten: «Kan inte alle människor vara snälla?».

— Vi representerer oss selv og ønsker å spre litt sol og glede. Det er så mye elendighet i verden, sa jentene bak det mest originale innslaget i toget.

I STREIK: Nina Søvig (t.v.) er streikende stuepike på Hotel Rosenkrantz og lever på 200 kroner dagen. Hun lovpriser samholdet blant de organiserte hotell- og restaurantarbeiderne.
FOTO: KRISTIAN JACOBSEN