• Det er festlig å ha med blomster å gjøre og jeg hadde vært her selv om jeg ikke hadde fått en øre. Ragna Lea Nergaard har 82 år i krøllene og har hatt samme sommerjobb i 40 år.

MARTE INGEBORG STANGENES (tekst og foto)

For det er ganske mange år siden Ragna oppdaget nye Fantoft Hagesenter, gikk innom for å tilby sin hjelp, og måtte steppe inn allerede neste morgen klokken ni.

Siden den gang har hun vært fast inventar de syv travleste ukene hver vår. Sesongarbeiderske, kaller hun seg.

— Jeg kommer og går som jeg vil, klipper visne blomster, rydder og fjerner mose fra plantejorden. Ragna viser frem hendene sine. De er skitne av jord og mold.

— Jeg tåler litt skitt under neglene, smiler hun.

Men det er ikke for pengene hun kommer hit fire timer for dagen. Nei, dette er gledesarbeid, synes hun, og det meste av lønnen går faktisk med til å kjøpe planter.

Tester stauder

Den eldre damen tusler rundt i blomsterprakten, løfter på kasser, rokerer og ordner. Innimellom tar hun med seg stauder hjem og tester dem i egen hage. Derfor vet hun hva hun snakker om når hun gir råd til kundene. - Denne sprer seg kolossalt, mens denne oppfører seg dannet, forteller hun.

Dessuten formidler hun små historier om personlige opplevelser med plantene. Noen tar henne i hånden og takker for opplysningene.

For at kundene skal forstå at den hvithårete damen er ansatt ved gartneriet, er hun kledd i en frakk med gartneriets logo på ryggen. Det hendte en gang at en mann bare sto og stirret på henne. Men da hun snudde ryggen med logoen til, utbrøt han:

— Å, så du kan hjelpe meg?

På fest

Forrige lørdag var hun invitert på fest med de ansatte. Der var folk fra seksten år opp til de midt på treet, og så et langt hopp opp til Ragna på 82. Og festen var alle tiders den, for en dame i sin beste alder.

Venninnene ler litt av henne. De er alle hjemmearbeidende, slik også Ragna er resten av året. Hun mener det er feil å si hjemmeværende, for man arbeider jo.

— Jeg har hatt problemer med hoften, men søndag luket jeg i hagen min i seks timer uten at den hoppet ut av ledd, smiler hun fornøyd.

I dag er siste arbeidsdag for i år, for nå skal Ragna ha ferie på hytten. Likevel står hun på til siste minutt, rydder blomsterkasser og ekspederer kundene.

— Disse fiolene er veldig søte! Og så er de så takknemlige, informerer hun en mannlig kunde.

— Det er jo fabelaktig at jeg får være her, det er jo ikke så mange som vil ha sånne gamle damer.

Likevel tror hun at hun er til litt nytte, ellers ville de nok ikke ringt henne år etter år.

Og der tror hun nok helt rett.

<b>SOMMERJOBB:</b> I syv uker hvert år har hun sommerjobb på Fantoft Hagesenter, 82 år gamle Ragna Lea Nergaard.