— Jeg håper lånet mitt er kommet. Det begynner å haste nå, sier Harald Natvik. Han står med en hvit kølapp i hånden og venter på tur på Studentkontoret. Harald er helt fersk student av året. Han skal begynne på forberedende og forprøver neste uke. Senere blir det engelsk grunnfag, tror han. Planen er ikke helt klar. Det viktigste nå er å komme i gang med studielånet.

6000 lån

— Nå er det visst min tur, sier han og iler bort til skranken. Like snart som han ble borte er han tilbake igjen med et ansiktsuttrykk som ikke er til å ta feil av:

— Kommer ikke før mandag, sukker han. Det Harald ikke vet, er at mange studielån alt er kommet. Det ligger 6000 lån på Studentkontoret, både til ferske og gamle studenter.

— Vi har en forferdelig tøff jobb i vente før vi kan levere dem ut. Alle lån må sjekkes og kontrolleres. Dette er et veldig strevsomt arbeid. Det ligger jo «sjekker» i hver og en av konvoluttene, så vi må være sikre på at de kommer til rette vedkommende, sier skrankesjef Vivian Aamodt på Studentkontoret.

Gamle hus, nye lokaler

I mars i fjor fikk de gamle trehusene i Langes gate en markant ansiktsløftning. Alle som har studert ved Universitetet i Bergen fra syttitallet og frem til i dag har vært innom her, men de fleste kjenner kontoret som noe trangere og mindre moderne enn det fremstår i dag.

— Allerede nå er det begynt å bli trafikk her, men bare vent til neste uke. Da er det ikke uvanlig at vi har 1000 ekspederinger per dag, sier Aamodt.

I fjor var det 17.000 registrerte studenter ved Universitetet i Bergen. Da årets registrering bare så vidt er begynt, vet man ikke om vintersesongens «kull» er like stort, men Aamodt regner med at det vil bli noenlunde likt. For vanlige bergensere er det mer enn merkbart når så mange mennesker forlater Bergen og reiser hjem, blir borte over en måned før de vender tilbake og setter preg på byen.

Nytt semester, ny baby

— Jeg finner ikke ut av dette her, sier Kjerstin Dale.

Hun står foran en av dataskjermene for å registrere seg på Litteraturvitenskap grunnfag via Internett.

— Det er ikke en del av en altfor lang plan, sier hun selv om sitt valg av fag. Hun håper faget kan bli en del av en veldig viktig plan etter hvert. Nå er det først og fremst interessene som skal dyrkes.

Hege Kristine Walle har med seg sin 2 ½ måneder gamle baby til registrering.

— Jeg har vært her noen ganger før, ja, medgir hun.

Hege Kristine er ferdig utdannet jurist. Hun er her fordi hun skal benytte permisjonen til å lese og forbedre en karakter.

I andre enden av lokalet står Vibeke Langhelle foran første semester i en lang, lang rekke. Hun vil bli psykolog og har seks år foran seg. Det er nokså lenge?

— Ja, men det går sikkert greit.

Studenttilværelsen virker jo som en fin tilværelse, smiler hun forventningsfullt.

STARTVANSKER: Hvordan funker dette da, sier Kjerstin Dale foran registreringsskjermen på Studentkontoret.<p/>FOTO: HELGE SUNDE