MARIT HOLM marit.holm@bt.no

— Jeg finner ikke ord for å beskrive hvor opprørende jeg synes det er. Vi bestemte oss for å forfølge det som skjedde med mor, for å forsikre oss om at noe så tragisk ikke skulle skje igjen. Så får vi høre at det også i 2003 har vært andre tilfeller av feilbehandling, ved det samme sykehjemmet, og med den samme legen, sier Kirsten Kindt-Lien.

Nedringt etter BT-oppslag

Telefonen hennes har ikke stått stille etter at hun og datteren i gårsdagens BT fortalte om hvordan deres mor og mormor Margrethe Henriksen døde som følge av feilmedisinering ved Ladegården sykehjem. En av de første som ringte var Wenche Herfindal. I 2003 opplevde hun at sin mor, som da var beboer på Ladegården sykehjem, brakk beina to ganger på en måned.

Men i stedet for å sende den gamle damen til røntgen, skrev legene på sykehjemmet ut smertestillende. Til slutt orket ikke datteren å se moren lide mer, og bestilte selv time til røntgen til henne på hospitalet Betanien. Derfra ble 71-åringen sendt rett til akuttmottaket ved Haukeland Universitetssykehus. Hun fikk gips på begge beina, og satt med gipsen i over et halvt år.

— Den gang la ledelsen ved Ladegården sykehjem seg helt flat, lovet bot og bedring og sa at dette var slikt som ikke skulle skje. Da jeg leste historien til Margrethe Henriksens pårørende, ble jeg helt kald innvendig, sier Wenche Herfindal.

«Blir ikke hørt»

— Da min mor var beboer på Ladegården sykehjem, hadde vi utallige møter med institusjonsledere og leger. Vårt inntrykk var at vi ikke ble hørt. Og at vi ble oppfattet som en plage, sier Herfindal, som føler at dette tiltok etter at hun og moren sto frem i BT i 2003.

— Like etter avisintervjuet fikk vi beskjed om at ingen ansatte ville være primærkontakt for mor, ettersom både hun og jeg var så vanskelige, forteller Wenche Herfindal.

Ifølge Kirsten Kindt-Lien har flere av dem som ringte henne i går, gitt uttrykk for at de synes det er vanskelig for pårørende til beboere på sykehjem å bli hørt:

— I det øyeblikk man begynner å stille kritiske spørsmål, blir man oppfattet som uvenn. Selv synes jeg også at kommunikasjonen og informasjonen er for dårlig. Den enkelte pleier er søt og snill og gjør sitt beste. Det er systemet og rutinene det er noe i veien med, sier Kirsten Kindt-Lien.

HAR FEILVURDERT FØR: En av legene som i 2003 trodde at den nå avdøde moren til Wenche Herfindal bare hadde forstuet foten sin, har nå fått kritikk fra Helsetilsynet etter at Margrethe Henriksen døde som følge av feilmedisinering i fjor.

FAKSIMILE: BERGENS TIDENDE 21. SEPTEMBER 2003

FAKSIMILE: Bergens Tidende i går, lørdag 19. mai 2007.

Bergens Tidende lørdag 19. mai.