Med alvorlige fjes diskuteres det rolig på persisk rundt et bord på Bergen internasjonale Kultursenter.

De ni iranerne bosatt i Bergen utgjør et hastig opprettet utvalg valgt av den iranske befolkningen i byen. De skal organisere den demokratikampen som kan gjøres lokalt og vise sin støtte til bevegelsen som nå er i gang i hjemlandet.

Les også: Iran slår sprekker

– Dette er det viktigste vi kan gjøre for folk i Iran. Vi kan ha den stemmen som ikke blir hørt der. Det er viktig at de ser at de ikke er alene, men har støtte i sitt krav om demokrati, sier Mina Amini.

Vil engasjere nordmenn

De siste dagene har de ni representantene hatt mye kontakt og møttes jevnlig. I går hadde de sitt første offisielle møte. Planene for hva som skal gjøres er konkrete.

– Vi skal tilrettelegge for at iranere skal kunne samles og vi vil be om press på de iranske myndighetene. Tirsdag skal vi ha en stor markering hvor vi vil få med så mange iranere og nordmenn som mulig. Vi vil også snakke med politikere, først og fremst lokalt, ha kontakt med medier og få nordmenn med oss. Kravet vi stiller til norske myndigheter er klart: Norge må ikke anerkjenne regjeringen som er utnevnt i Iran. Dette handler om menneskerettigheter, som på ingen måte blir respektert i Iran. Det har de aldri gjort, men vi ser det ganske brutalt i dag.

_Les også:

«Neda» er det nye kampropet_

Dagene er sterkt preget av det som skjer i hjemlandet.

Ofrer familiebesøk i Iran

– Det er tungt å være på jobb og smile. Jeg føler jeg befinner meg i to verdener. Det er krig, og så går jeg ut i de rolige gatene i Bergen. Jeg får på en måte en skyldfølelse, sier Sara Shafe.

De ni iranerne vet at det de nå gjør i Bergen ikke er ufarlig.

– Mange av oss reiser ofte til Iran. Jeg kommer ikke til å gjøre det nå. Det kan få konsekvenser. Jeg er bekymret, men det stopper ikke meg. Jeg har hele familien min der, men jeg gjør det offeret absolutt, sier Shafe.

Snakker i koder

Før valget i Iran var det enkelt å holde kontakt med familien i hjemlandet.

– Jeg har ikke fått kontakt med familien på over en uke. Uvissheten er tung, sier Safdar Sadeghi.

De som har klart å få kontakt med familiemedlemmer i Iran, forteller om tilbakeholdne samtaler.

– De snakker i koder. De tør ikke snakke som før fordi de vet de blir kontrollert.

Mina Amini gjengir en samtale:

«Går det bra med dere? Det går bra med oss. Ikke vær redde. Ha det»

Starten på demokrati

De ni representantene tror situasjonen i Iran vil bli langt verre. Jobben deres hjemme i Norge har så vidt begynt.

Gjennom blant annet e-post, Facebook og twitter vil de holde kontakt med det iranske miljøet i Bergen og prøve å engasjere nordmenn i kampen.

– Grusomhetene som skjer i dag har ingen begrensning. Folk i Iran er klar for et systemskifte. Tiden er moden for demokratiske rettigheter. Det har begynt, sier Sadeghi.

Flere saker om uroen i Iran:

33 journalister arrestert

Iransk politi: – 450 arrestert

Frankrike fordømmer volden

Odd Nerbø