JØRN-ARNE TOMASGARD

FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (foto)

Det var Kirkens Nødhjelps representant i Eritreas hovedstad Asmara, Saba Tecle, som mottok pengegaven fra Bergen. Overrekkelsen skjedde i forbindelse med et møte i foreningen Vennskap Bergen-Asmara på den eritreiske restauranten Selam på Korskirkeallmenningen.

— Det er blant andre kirken, fagbevegelsen, idrettslag og kvinne- og familieforbundet som har vært med på innsamlingen. I tillegg har flere barnehager og skoler deltatt, sier Jan Aksel Espedal i Vennskap Bergen-Asmara.

Aksjonen startet i september i fjor.

Espedal forteller at vennskapet mellom Bergen og Asmara begynte i 1989. I 1996 vedtok formannskapet i Bergen å gjøre Asmara til offisiell vennskapsby.

— Det var naturlig å velge Asmara som vennskapsby fordi der var en del kontakter fra tidligere, sier Espedal.

Da den 30-årige borgerkrigen med Etiopia var slutt i 1991 og Eritrea var frigjort, var det stort behov for nødhjelp i landet.

I selve Asmara er det bra forhold for de omkring 400.000 innbyggerne. Men i de omkringliggende landsbyene, er det mye nød. Det er i disse landsbyene pengene fra Bergen nå skal settes inn for å skaffe befolkningen rent drikkevann.

På møtet i går var det også representanter fra Vaksdal til stede. Vaksdal er vennskapskommune med byen Adi Quala.

PENGER TIL VANN: 100.000 kroner er samlet inn i Bergen til vannprosjekter i Eritrea. Under et møte i foreningen Vennskap Bergen-Asmara i går fikk Saba Tecle fra Kirkens Nødhjelps kontor i Asmara overrakt gaven. Til høyre Jan Aksel Espedal i Vennskap Bergen-Asmara.