Slik oppsummerer den gjenvalgte Høyre-lederen Jan Petersen kursen etter partilandsmøtet som ble avsluttet med en flammende sluttappell fra parlamentarisk leder Oddvard Nilsen søndag.

Da hadde finansminister og nyvalgt nestleder Per-Kristian Foss først formanet sine partifeller om å vise ansvarlighet i den økonomiske politikken. Oddvard Nilsen tok seg av framtidsvisjonene, og imponerte med sitater fra Peer Gynt og "Markens grøde" for å understreke at Høyre skal sette spor etter seg og tråkke opp nye stier.

— Dra hjem, gjør jobben og sørg for at partiet fortsatt vokser, slik at vi kan samles på neste landsmøte og være større enn vi er i dag, sa Oddvard Nilsen.

Lite debatt

Regjeringsdeltakelsens krav til politiske kompromisser medførte ikke merkbar murring på landsmøtet, selv om mange var kritiske til at partiet har snudd i spørsmålet om totalt røykeforbud på utesteder.

— Landsmøtet er preget av at vi er i regjeringskontorene for første gang på 11 år, sier Jan Petersen i sin oppsummering.

Han spår at regjeringsdeltakelsen vil kreve mer av partiet når regjeringen etter hvert må ta stilling til andre saker og dilemmaer enn de som er avklart i Sem-erklæringen.

EU-saken

Jan Petersen tror partimedlemmene aksepterer at partiet følger to ulike spor i EU-saken.

— Det er ikke regjeringens politikk å søke eller forberede EU-medlemskap. Men partiet må få ha et engasjement, og mange tillitsvalgte er opptatt av EU-spørsmålet. Balansegangen kan ivaretas hvis vi forstår forskjellen på agitasjon og informasjon, sier han.

Avgått nestleder Inge Lønning sa i et debattinnlegg at han tror Venstre og KrF vil snu i EU-spørsmålet, men Jan Petersen vil ikke gå inn på dette:

— Jeg forholder meg til det som står om EU-medlemskap i Venstres og Kristelig Folkepartis program, og der er de ikke enig med oss, sier han.

Flere Høyre-tillitsvalgte framstår som kandidater til å overta som partileder når Jan Petersen trekker seg. Partilederen forsikrer at han ser det som en suksessfaktor:

— Jeg gleder meg over at mange er villige til å ta i et tak. Det har aldri plaget meg å omgi meg med flinke folk, sier han.

Valg

Jan Petersen (55) ble gjenvalgt som Høyre-leder med taktfast og langvarig applaus, og hyllet for sin evne til å stå på i motgang. Statsrådene Erna Solberg (41) og Per-Kristian Foss (51) ble valgt som henholdsvis 1. og 2. nestleder. Dermed kommer hele partiledelsen fra regjeringen og Stortinget.

Det ble kampvotering om vervet som kvinnepolitisk leder. Valgkomiteens kandidat ble vraket etter et aldri så lite opprør fra grunnplanet.

Stortingsrepresentant Sonja Sjøli foreslo gjenvalg av Gretha Thuen i stedet for valgkomiteens kandidat Elisabeth R. Nørve, og Thuen ble gjenvalgt.

Elisabeth R. Nørve er stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal, mens Gretha Thuen er ordfører i Våler i Østfold. Gretha Thuens støttespillere trakk fram at den nye Høyre-ledelsen er svært stortings- og regjeringsdominert.

Anna Amdal Fyhn fra Troms ble valgt inn i arbeidsutvalget.

Også under valget av sentralstyremedlemmer kom det benkeforslag, og næringslivsleder Jens Petter Ekornes fra Møre og Romsdal danket ut valgkomiteens kandidat, statssekretær Helge Ole Bergesen fra Rogaland. De andre sentralstyremedlemmene er Anders Eira fra Finnmark, Anne K. Slungård fra Sør-Trøndelag og Kristin Clemet fra Oslo.

(NTB)