TRULS SYNNESTVEDT

— Det er guttedagenes helter som er plukket frem igjen i voksen alder, innrømmer megasamleren. Han stiller i årets versjon av Raptus-T-skjorten og har seks 007-platter med gullkant hengende på stripe i entréen.

— James Bond-bøkene ble nemlig tegneserie før de ble film, kan han fortelle.

Rundt oss er det figurer så langt brillene våre rekker. Av Lucky Luke, Donald, Billy, Bambi, Pluto, Mandrake, Spiderman, Star Wars, Flintstone, B-gjengen, Supermann, Skipperen, Asterix, Mikke, Gus, Dumbo og Lynvingen.

De fleste i form av dukker og figurer. Andy Cap som badeskum, Knoll og Tott som klesbøyle og Tom og Jerry som sjokolade, for eksempel.

Mange som kakebokser, puslespill og byggesett.

Og en komplett samling James Bond-lightere.

Første gang

— Mange tusen ting til sammen, forteller sykepleier Trond, nettopp kommet hjem etter et halvt års tjeneste for Forsvaret i Irak. Til helgen blir samlingen hans en av attraksjonene på det årlige samlertreffet i Galleriets 5. etasje lørdag og søndag.

— Det blir faktisk første gang jeg viser samlingen i sin bredde, forteller han. Tidligere har han vist smakebiter i Lagunen. Nå tar han med alle godbitene til Galleriet.

— For eksempel to Knoll og Tott-dukker, de eldste tingene jeg har, sannsynligvis laget mellom 1915 og 1920 i Amerika.

— Og disse, sier han og peker på sofakrokens Langbein og Mikke, som prater i vei på skurrende engelsk dersom du trykker på en knapp.

Dessuten en king size Lucky Luke, som trekker, med venstre hånd.

Sammen med sønnen

Sammen med sønnen Magnus (14) skal Trond nå pakke det flotteste, det rareste og det gøyeste - for å vise frem sin verden av figurer i Galleriet.

Og det er ikke fritt for at Magnus er litt bitt av basillen han også. Flere ganger har han vært med faren på hans turer til Disneyworld, EuroDisney, Warners Movie World og Asterix-parken.

— Men jeg reiser ikke ens ærend for å kjøpe figurer, tar det heller med som en bonus på turene, forteller pappa Trond.

Heller ikke har han som mål å tjene penger på manien.

— Når jeg innimellom selger noe, er det bare for å kunne finansiere andre kjøp.

Størst i Norge, kanskje

Samlere BT har snakket med mener at det ikke finnes maken til samling her til lands.

— Men nisjesamlere har nok større samlinger av de enkelte figurene enn jeg har, sier Trond.

Mest har han av Disney-figurer, men også en bråte 007-ting, som bilbane, kortstokker, lightere, platter og Roger Moore-signert LP.

— Jeg vokste jo opp med helten, smiler han.

På et skap i stuen står Langbein og spiller trompet. I entréen snubler vi i en mannsstor Fantomet-figur i papp.

— For meg er det et poeng å ta ansvar for denne biten av tegneseriehistorien. Vanligvis blir jo leker herjet med av unger og deretter kastet, sier Trond Stien.

Han har tatt ansvar, ingen tvil - i hele leiligheten.