— Nesten hele landsbyen er ødelagt. Da jeg snakket med slektninger på mandag, fortalte de om døde mennesker som lå rundt omkring i ruinene. 90 prosent av husene er rasert. Folk på Filippinene er vant til å leve med tyfoner, men denne er den verste i landets historie. Situasjonen er forferdelig, forteller Sonnie Jay Valderrama (28).

Myggnett og fyrstikker

Hun er oppvokst i landsbyen Concepcion Iloilo, som ligger i et av områdene der tyfonen Haiyan har ført til enorme ødeleggelser. Valderrama er styreleder i Hawak Kamay Bergen. Organisasjonen som består av personer med filippinsk bakgrunn, støtter hjelpeprosjekter for mishandlede kvinner og barn i Filippinene.

Nå går medlemmene på gaten for å samle inn penger til hjelpearbeidet etter naturkatastrofen. De konsentrerer innsamlingen om Concepcion og noen omkringliggende småøyer, der de har kontakter inn mot redningsarbeidet.

— Vi ønsker at de innsamlede midlene skal brukes til ris, drikkevann, myggnett, lys og fyrstikker. Folk kommer til å være uten strøm i lang tid fremover, og hjelpebehovet er stort, forteller Valderrama. Hun flyttet til Bergen da hun var 16 år gammel, men en rekke nære slektninger, deriblant bestemoren, bor fortsatt i Concepcion Iloilo.

Overlevde

— Heldigvis overlevde alle mine slektninger, men de har mistet alt de eide, forteller Sonnie Jay Valderrama. Hun forteller at landsbyen og de omkringliggende småøyene er forvandlet fra paradisliknende sydhavsidyller til de rene katastrofeområder.

Valderrama og andre medlemmer av Hawak Kamay vil samle inn penger på Torgallmenningen og noen andre steder de neste dagene. St. Paul skole har også sagt ja til salg av vafler og annet på skolen, der de innsamlede pengene skal brukes til hjelpearbeidet.

— Vi merker at folk i Norge er hjelpsomme og håper at givergleden er stor. Selv bruker jeg alle sparepengene mine til nødhjelp, forteller Sonnie Jay Valderrama, som nå er student etter å ha jobbet mange år som kokk i Bergen.

Ifølge UNICEF – som er FNs barneorganisasjon – er 11,3 millioner mennesker rammet av katastrofen, noe som utgjør 13 prosent av befolkningen.