RUNE CHRISTOPHERSEN

ESPEN LEIRSET

Mange bergensere ga en slant da de på nyåret ble stoppet av bøssebærere som hevdet de samlet inn penger til kreftsyke barn på Haukeland universitetssykehus.

Men sykehuset hadde aldri hørt om innsamlingsaksjonen i regi av foreningen Life 1 Norge. Senere viste det seg at bakmannen ville bruke pengene på hudpleieprodukter som han skulle kjøpe fra eget lager.

Vil ikke snakke

Administrerende direktør i Helse Bergen, Anne Kverneland Bogsnes, mente foreningen hadde misbrukt sykehuset, og gikk til politianmeldelse. Anmeldelsen ble senere henlagt av Hordaland politidistrikt.

Nå har Life 1 startet ny innsamling, denne gang i Trondheim. Men daglig leder i Life 1, Øystein Brønlund, vil ikke si hva de innsamlete pengene skal brukes til.

— Det vil jeg ikke kommentere.

— Folk har vel rett til å vite hva pengene skal brukes til?

— Vi støtter kreftsaken med pengene. Vi hjelper kreftpasienter i Norge på privat basis, svarer Brønlund, og avkrefter at pengene går til en kreftbehandlende organisasjon eller sykehus.

Askøy-mannen nekter også å opplyse hvor mange penger bøssebærerne har samlet inn i Trondheim de siste ukene.

— Hvor stor del av de innsamlete pengene går til kreftsyke barn?

— Det kan jeg ikke si noe om, det er ikke klart ennå.

— Har dere ikke budsjetter som viser hvor stor del av bøsseinntektene som går til formålet?

— Jo, men budsjetter er en ting. Det er likevel ikke alltid godt å si hvordan summene til slutt havner ut, svarer Brønlund.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, utover at han sier at organisasjonen nå legger ned sin virksomhet - både i Trondheim og landet for øvrig.

Foreningen har også kommet på kant med sine egne bøssebærere, etter at de ikke har fått lønn som avtalt. Seksten år gamle Tonje Alseth Rygh sier hun ble lovet 25 prosent av det hun klarte å samle inn, men har ikke sett noe til pengene. Brønlund forklarer den manglende betalingen med at han har vært på reise.

- Se etter merke!

Kreftforeningen advarer mot å gi penger til foreninger som ikke er medlemmer av Innsamlingskontrollen. De har fått flere telefoner fra folk som trodde bøssebærerne fra Life 1 representerte deres organisasjon. Assisterende regionsjef Anne-Britt Rønning i Kreftforeningen Midt-Norge understreker at de ikke har noe med Life 1 å gjøre.

— Husk å se etter IK-merket på bøssen, som viser at organisasjonen er medlem av Innsamlingskontrollen. Da er den underlagt klare regler, anbefaler Rønning.

Kirkens Nødhjelp mener at useriøse aktører ødelegger for bøssebærerne som samler inn penger til seriøse organisasjoner. Avdelingsleder Leila Valvik Raustøl i Kirkens Nødhjelp synes saken er veldig alvorlig, og anbefaler alle som har vært borti Life 1 om å gå til politianmeldelse.

Direktøren i Helse Bergen har ennå ikke bestemt seg for om hun vil klage på henleggelsen av anmeldelsen mot Life 1.

— Det vil vi vurdere når vi formelt blir varslet om henleggelsen, sier Anne Kverneland Bogsnes.

ANMELDT I JANUAR: I januar i år skrev BT skrev om pengene som ble samlet inn til kreftsyke. Haukeland sykehus anmeldte innsamlingsaksjonen til politiet. Nå er virksomheten flyttet til Trondheim.

FAKSIMILE