- Dvd-filmene med historiske klipp fra filmens barndom og frem til 1960-tallet ble en enorm salgssuksess i Danmark, forteller den danske opphavsmannen Troels Uhrbrand Rasmussen i selskapet Substanz..

Sammen med produsent Kjell Eriksen i Videomaker står han bak prosjektet som nå skal bli «Nordmennenes Egen Historie».

- Vi begynte research-jobben i juni i år og skal ha en film for hver norske landsdel klar til første november, forteller Eriksen. Hver av dvd-ene blir på 90 minutter, med noen bonusperler i tillegg.

På Vestlandet har Rasmussen og Eriksen alliert seg med den lokale produsenten Svein Erik Andersen, og i går var de i Bergen for å etterlyse lokal filmhistorie i privat eie.

- Vi har hatt tilgang til mer enn femti tusen opptak fra en mengde arkiver, for eksempel har Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana vært en gullgruve. Men også NRK, Norsk Film, historielag og forskjellige museer har vært viktige kilder, forteller Eriksen.

Kilometervis med enestående dokumentariske klipp, det meste aldri vist offentlig, er blitt scannet, renset og digitalisert - og snart er filmhistorien klar for norske dvd-maskiner.

Etterlyser gamle filmer
Nå er det Eriksens ønske at bergenserne og vestlendingene saumfarer kjellere og loft og andre arkiver på jakt etter gamle filmsnutter.

- Det vi gjerne skulle hatt mer av er private opptak av typen julebakst, første skoledag, bursdagsfeiringer og den slags, kort og godt hverdagshistorie, forklarer han.

Og dersom noen her vest skulle ha slike klipp å bidra med, må de snarest ta kontakt med Kjell Eriksen, enten på telefon 909 09 600 eller via prosjektets hjemmeside, som er www.egenhistorie.no.

- De som hjelper oss med slike gamle klipp vil uansett få materialet digitalisert ved Nasjonalbiblioteket og tilbake på dvd, sier Eriksen.

Han ser frem til å få tilsendt filmskatter fra vestlandske skuffer og skap.

For første gang
- Det er nesten oppsiktsvekkende at en film av dette historiske slaget ikke har vært laget før, men dette er faktisk første gangen det er foretatt en systematisk innsamling og redigering av slikt materiale, påstår Eriksen.

- I tillegg til å fortelle historie, har vi også et ønske å gjøre det på en informativ, spennende og underholdende måte, legger han til. Historikere er trukket inn for å kvalitetssikre den siden av saken.

Blant innslagene på filmen som tar for seg Vestlandet, kan den lokale produsent Svein Erik Andersen fortelle om funn som er gjort i Nordisk Films arkiver i København - levende bilder fra Bergen tatt i dagene like etter Bergensbrannen i januar 1916.

- Dette er filmklipp som ikke skal ha vært vist før, forteller Andersen, som også har andre lokale filmgodbiter i dreieboken sin.

Første november får vi vite mer.