— Velkommen til nisseverkstedet vårt, sier elevrådsleder Susanne Malene Alver.

Vi er akkurat gått opp de snirklete trappene i den eldste delen av Fana Gymnas. Ansiktene på klassebilder fra 1930-tallet tittet ned på oss fra veggene. Julestemningen sprer seg i dét døren går opp inn mot det aller helligste. Fana-elevenes eget nisseverksted.

— I går kveld talte jeg 520 gaver. Som du ser kommer det antallet til å vokse, sier elevrådslederen.

«Pynteglad jente, 13+»

Hun har nok rett. Langs den ene veggen i klasserommet ligger et titall julegaver ferdigpakket. Hver eneste gave er merket med hvilket kjønn og aldersgruppen mottakeren bør være for å ha glede av den.

ALT MÅ MATCHE: Alle gaver er merket med hvilket kjønn og alder innholdet passer til. - Vi passer på at klærne vi pakker inn matcher hverandre. Det er gøyere å gi gaver man vet noen blir glad for, sier nestleder i elevrådet Sara Kupka. Her sammen med Tuva Takvam (til v.).

«Motorinteressert gutt 6–8 år». «Pynteglad jente 13+». «Klær, jente 8 år.»

Resten av rommet er fylt til randen av gaver som skal pakkes ned. Klær, brettspill, bøker, filmer, leker og kosedyr ligger over alt. Snart skal noen som trenger alt dette mer enn Fanaelevene få ta glede av dem.

— Det er gått konkurranse i å gi mest, klassene imellom. En av klassene på skolen har gitt nesten 300 gaver alene, sier Alver.

Enorme mengder

Tradisjonen med innsamling startet i fjor. Da ble det satt ut et juletre i kantinen, hvor elevene kunne sette fra seg julegaver til et veldedig formål. Den gang kom det inn 20 gaver.

I år gikk elevrådet grundigere til verks, og 1. desember ble det satt ut julegavesekker i alle klasserom. Oppslutningen lot ikke vente på seg.

— Vi har fått inn helt enorme mengder, og de tingene vi ikke kunne bruke kan telles på én finger. Noen har til og med gitt uåpnede leker og spill, sier «knutepåsløyfeansvarlig», Ingvild Skaftun.

Hun sitter sammen med Jostein Eide, som også har brukt et utall timer over julepapiret for å få gavene klare til overlevering. Han får julestemning av det frivillige arbeidet.

— Det kjekkeste har vært å se givergleden blant elevene. Vi har samlet oss her om kveldene og hørt på julemusikk og pakket inn gaver til noen som trenger det. Finnes det noe bedre enn det?

Gave til UNICEF

Planen var hele tiden å gi gavene til Røde Kors. Da et av elevrådsmedlemmene kom over en annonse på Facebook, ble det imidlertid bestemt at gavene skulle innom en annen aktør før de kom frem til organisasjonen.

Clarion Hotel Admiral i sentrum har nemlig en innsamlingsaksjon til nettopp Røde Kors gående. For hver gave som legges under treet i deres resepsjon, gir hotellkjeden 10 kroner uavkortet til UNICEF. Bare Fana-elevenes bidrag vil dermed sørge for over 10.000 kroner til organisasjonen. Hotellsjef Renate Christin Gangdal kan ikke få rost elevene nok.

GIVERGLEDE: I disse sekkene ligger det nærmere 1000 julegaver som Fana-elevene skal gi bort til noen som trenger det mer. Giverviljen har vært positiv for samholdet på skolen. - Det har virket samlende på elevene, sier elevrådsleder Susanne Malene Alver.
Odd E. Nerbø

— Innsamlingen er gått over all forventning. Vi har allerede fått inn 200 gaver på forhånd, og det er fortsatt mulig å bidra, sier hun.

— Dette er vinn-vinn for alle parter. Vi oppfordrer andre skoler til å gjøre det samme neste år, sier elevrådsleder Alver.

Noen som trenger gaver?

På hovedkontoret til Røde Kors Hordaland sitter regionsjef Mariann Guddal Hansen. Hun er overveldet over elevens innsats.

— Helt fantastisk, jeg vet ikke hva annet jeg kan si. Det er flott å se at vi kan dele av overfloden vi har i store deler av samfunnet, sier hun.

Samtidig må hun klø seg litt i hodet. Givergleden har vært uvanlig stor i år, og bidraget fra Fana Gymnas gir henne et aldri så lite luksusproblem.

For hvor skal alle gavene ta veien?

— Gavene skal blant annet deles ut på et arrangement for vanskeligstilte barn i romjulen, og til asylmottak i Bergensområdet. Samtidig ser vi at vi fortsatt har mulighet til å gi til flere. Hvis noen vet om organisasjoner eller prosjekter som trenger julegaver kan de kontakte meg, oppfordrer hun.