• Da jeg ringte politiet tenkte jeg: «Endelig noen som kan ta meg», fortalte faren i Bergen tingrett. Nå er han frikjent for mishandling.

I september 2004 ringte faren selv politiet, deprimert og fortvilet over hva han gjorde med barna sine.

Faren var tiltalt for mishandling av sønnen. Han skal ha «slått, sparket, knepet, dyttet eller ristet» gutten gjentatte ganger, og var også tiltalt for vold mot datteren.

Bergen tingrett frikjenner mannen for mishandling. Men han dømmes for to enkeltstående legemsfornærmelser under særdeles skjerpende omstendigheter mot sønnen, og for ett tilfelle av vold mot datteren under særdeles skjerpende omstendigheter.

De tre voldsepisodene framstår for retten som rene avstraffelser.

Nå er faren dømt: Samfunnsstraff i 60 timer. Retten begrunner den milde dommen med at han har omsorgen for barna.

— Jeg får meg ikke til å kalle det for mishandling, jeg vil heller kalle det hardhendt behandling. Jeg var nedbrutt på grunn av avmakten jeg følte i forhold til barna. Å ringe politiet var et rop om hjelp, sa barnefaren i retten.

Faren vedtok dommen på stedet. Han må betale 15.000 kroner i erstatning til sønnen, og 5000 kroner til datteren.

- Vil ikke kalle det vold

I Bergen tingrett erkjente ikke faren straffskyld for mishandling av sønnen, men erkjente delvis straffskyld for vold mot datteren.

  • En gang slo jeg henne i ansiktet med flat hånd, slik at hun var rød på kinnet. Du kunne se merker etter fingrene mine, sa faren.

Han innrømmet i retten å ha kløpet sønnen flere ganger, og at han på en brutal måte hadde dratt med seg gutten med et hardt grep i armen.

— Flere ganger har jeg måttet bruke hardere fremgangsmåter enn for vanlige barn. Men jeg vil ikke kalle det vold, sa faren.

Da sønnen en gang tisset i sengen med vilje, mistet faren besinnelsen.

— Jeg la ham ned i tisset i sengen, og sa at han ikke fikk nytt sengetøy, mens jeg kløp ham hardt i låret slik at han fikk et blåmerke. Vi skiftet etter hvert likevel sengetøy, sier faren.