— Salsamiljøet har virkelig ekspandert i Bergen, forteller Hans Jacob Ohldieck (27).

Selv behersker han spansk flytende og reiser jevnlig til Cuba. To ganger i uken danser han salsa sammen med kjæresten. På dagtid ferdigstiller han masteroppgaven om cubansk litteratur.

— Også på universitetsnivå blir spansk mer og mer populært. For min del synes jeg det er mer motiverende å lære, det åpner opp flere muligheter, og fremstår som mer eksotisk.

Ohldieck tror den økende interessen for spansk og latinamerikansk språk og kultur har sammenheng med backpacker-kulturen.

— Veldig mange loffer rundt i Latin- Amerika, for så å komme hjem for å begynne på spansk.

— Det er en kultur så annerledes fra vår egen, en kultur som er så preget av dansen, musikken og livlighet, sier han om tiltrekningskraften.

Fra dansen til bøkene

Litteraturstudenten og Cuba-entusiasten mener USA har vært en viktig faktor i spredningen av latinamerikansk kultur. Det som oppstår i USA, kommer gjerne videre.

— Spansk er det største minoritetsspråket i USA, og latinokulturen får større og større innflytelse. Vi ser det også i populærkulturen, hvor Ricky Martin og Jennifer Lopez er latinopop-eksponenter som kan bidratt til å forsterke interessen.

Salsautøveren tror dansen for flere kan være inngangen til språket og kulturen.

— Flere jeg kjenner har aldri vært i Latin-Amerika, men fattet interesse ved først å begynne på salsa.

Kontinentet har lenge vært et politisk neglisjert område i Vesten.

— Men generelt i Europa og eksempelvis Paris er det enormt med latinamerikanere som preger europeisk kultur.

På Macumba Social Club spiller gruppen Swing Cubano. Med perkusjon og cubanske rytmer får Jorge Sánchez og Paver Palacios frem latinske rytmer i stivbente nordmenn. Flere av de dansende har reist på Cuba, og behersker spansk.

For bergensere med hang til salsa er det mange muligheter. Havanna Club spiller utelukkende latinamerikansk musikk. Salsakvelder og workshops arrangeres flere ganger i uken.

  • Salsaen gir glad stemning, det er fint å høre på.

Lene Schei Nilsen svinger seg med Eirik Storebø. Hjemme ligger spanskbøkene og beviser for et par vekttall i spansk. Hun har reist på Cuba. Med dansen kom behovet for å forstå språket.

— Jeg vil gjerne skjønne tekstene.